Martin Perregaard-Bitsch har siden 2020 været direktør for Destination Trekantområdet. Her kæmper han, kolleger og de mange medarbejdere i turisterhvervene i hele området for at lokke turister til. En omsætning på 7,7 millarder kroner, og så er den i vækst. Samarbejdet på tværs af kommunerne betyder noget.

Martin Perregaard-Bitsch er en tilfreds direktør. Turismen blomstrer i området, men alligevel ved han, at det kræver hårdt arbejde, når man skal tiltrække de vigtige turister, der smider massevis af kroner i kassen hos virksomhederne.

– Vejle, Kolding, Billund og Fredericia kommuner er gået sammen med et fokus på at investere i turisme og især med fokus på at få internationale turister til vores område. Destination Trekantområdet er et område med stor variation. Vi har både natur, skov, storby, massevis af Kultur og UNESCO. Det er et mekka af oplevelser, man kan få her i området, siger Martin Perregaard-Bitsch.

Selvom mange har en oplevelse af, at de kommunerne arbejder på hver deres agenda, så er det samarbejdet, der giver Destination Trekantområdet en chance i det internationale perspektiv.

– Hvis man skal kæmpe om internationale turister fra eksempelvis Norge, Sverige, Holland og Tyskland, så er kampen om dem helt enorm. Man er nødt til at gå sammen for at fortælle om de perler, der findes i vores område. Når man puljer oplevelser og ressourcer her, så kan vi mere, så kan vi gøre oplevelserne for turisterne bedre. Vi formår derfor også at vækste på de udenlandske turister, fordi vi har et samlet tilbud, lyder det fra Martin Perregaard-Bitsch

Turismen er allerede en vækstmotor i dansk økonomi, og i Destination Trekantområdet er hele 9.000 mennesker beskæftiget indenfor branchen.

– Jeg tror, at man glemmer som almindelig borger, hvor meget turisme betyder. Alene i Trekantområdet omsætter vi for 7,7 millarder kroner. Det er ret store beløb. Det er over 9.000 mennesker, der er ansat indenfor turismerelateret arbejde. Det er en kæmpe industri, og en kæmpe vækstmotor for området. Turisterne handler i butikkerne, besøger restauranterne og oplever vores tilbud. Det er Danmarks fjerde største eksporterhverv, forklarer Martin Perregaard-Bitsch.

Der skete noget under coronakrisen med måden, vi oplever på, når vi rejser og er turister. Særligt naturen og udelivet tog fart, og det giver Trekantområdet mange fordele.

– Siden 2020, hvor jeg startede, har vi arbejdet med, hvad vi tilbyder. Vi er begyndt at binde dem sammen, så man kan få en større rækkevidde, hvor man kan have nogle mere tematiserede oplevelser, eksempelvis opleve 3.000 års historie, i stedet for “bare” at se et slot. Vi kan altså stå sammen og lave en bullionterning af de fedeste oplevelser, vi har. Det er den ene del, siger Martin og tilføjer:

– Vi ser også en udvikling i de trends og den efterspørgsel, der er. Corona gjorde et eller andet ved os alle sammen. Lige pludselige ville vi mere ud i naturen, og det accelerede helt vildt under coronakrisen. Det var på vej inden, men det med naturoplevelser, det autentiske, det lokale og det med at komme tæt på borgere, har vækstet kraftigt. Det er heldigt, at det er sådan nogle oplevelser, vi har, og det virker internationalt.

Martin Perregaard-Bitsch fortæller også, at Fredericia er en særlig by i samarbejdet, fordi man særligt er dygtige til at tiltrække erhvervsturister, og det er absolut ikke en dårlig ting. De lægger nemlig ekstra mange penge i kassen.

– Fredericia er faktisk lidt speciel på turismeområdet i forhold til andre byer i Danmark. Noget af det, der gør byen lidt speciel er, at man har en kæmpe andel af erhvervs- og mødeturisme. Fredericia omsætter for cirka 1 milliard kroner inden for turisme, halvdelen er erhvervs- og mødeturisme, fortæller Martin Perregaard-Bitsch og slutter:

Det er der ikke mange andre kommuner, der kan sige. Det er også fordi, denne turisme form er ekstra spændende. En mødeturist bruger tre gange så mange penge om dagen, som en turist, der bor i et sommerhus. De er simpelthen bedre til at komme ud at handle, de besøger vores attraktioner og kommer ud at spise. Det er klart, at Fredericia har nogle store fyrtårne, der virkelig trækker. Præcis på samme måde som vi laver oplevelsespakker til almindelige turister, så laver vi det også til mødeturister. Det er med at samle det bedste fra alle fire kommuner. Vi ved også, at det virker når vi kommunikerer natur. Vi sidder tæt på Danmarks største nationalpark; Naturpark Lillebælt. Det er et trækplaster, som vi ikke får brugt nok. At komme ned til vandet, holde mødet der, eller tage på hvalsafari, det kan vi se, at sådan en autentisk oplevelse kan være et alternativt til storbyernes konference lokaler i Berlin eller København. Der kan vi noget andet her, som vi skal have meget mere fokus på.