Nyt modulært testanlæg på Teknologisk Institut skal sætte turbo på den teknologiske udvikling af fangst, lagring og anvendelse af CO2, og bidrage til at modne fangst af CO2 i Danmark yderligere.

Regeringen har en ambition om, at der skal indfanges 34 mio. tons CO2 over de næste 15 år. Heraf skal der lagres 3,2 mio tons CO2 om året fra 2029. Men ifølge rapporten Teknologisk Udsyn: CCUS: Sådan bliver Danmark Klar til det grønne erhvervseventyr fra oktober 2023 er der brug for at teste teknologien i praksis. Teknologisk Institut åbner derfor et nyt testcenter, Carbon Capture Lab.

– Der er behov for en accelereret teknologisk udvikling af udstyr, som i praksis kan indfange, transportere og lagre CO2. Med vores nye avancerede testcenter, Carbon Capture Lab, kan virksomheder, under industrinære forhold, få hjælp til videreudvikling og samtidig få testet og dokumenteret om nye carbon capture teknologier vil virke i praksis, siger markedschef for CCUS Jan Boyesen, Teknologisk Institut.

Testcenteret bliver hilst velkommen af bl.a. energiselskabet Ørsted, som begynder med CO2 fangst på Avedøreværket og Asnæsværket i 2025 og vil fra 2026 indfange 430.000 tons CO2 om året. Ørsted har allerede teknologien på plads til de to anlæg via deres teknologileverandør, Aker Carbon Capture, men har samtidig igangsat flere teknologiske udviklingsprojekter inden for CO2-fangst for at opbygge viden og finde optimeringsmuligheder.

– For Ørsted er det en ny teknologi, hvor vi fortsat ønsker at opbygge og udvide vores viden. Testanlæg som Teknologisk Instituts kan komme til at fungere som en slags ”sandkasse”, hvor forskellige teknologier og processer kan prøves af i lille skala, siger chefen for anlægsteknologi hos Ørsted, Kasper Stefan Frederiksen.

Den overordnede udfordring for, at de høje danske CCS-ambitioner kan indfries, er at få videreudviklet og modnet teknologien, så den kommer til at fungere på en tilstrækkelig energieffektiv måde.

– Vores Carbon Capture Lab har fokus på næste generation af teknologier til CO2 fangst, hvor virksomhederne får mulighed for at afprøve prototyper af i en størrelse, der både er håndterbar og økonomisk rentabel. I anlægget vil projekter og virksomheder kunne afprøve teknologier med fokus på at reducere energiforbrug og emissioner samt løse teknologiske udfordringer. Fx ved at teste carbon capture på forskellige typer af emissioner fra fx industrien og kraftværker, siger centerchef Morten Gottlieb Warming-Jespersen, Teknologisk Institut.