Sir Paul McCartney har bekendtgjort, at han har anvendt kunstig intelligens til at hjælpe med at skabe det, han betegner som “det sidste Beatles-album”. 

Under en samtale med BBC Radio 4’s Today-program afslørede den legendariske musiker, at teknologien blev brugt til at “udtrække” John Lennons stemme fra en gammel demo for at fuldføre sangen.

– Vi er lige blevet færdige med det, og det vil blive udgivet i år, forklarede han.

Selvom Sir Paul McCartney ikke nævnte sangens navn, tyder det sandsynligvis på, at det drejer sig om kompositionen fra 1978 af Lennon kaldet “Now And Then”. Sangen blev allerede overvejet som en potentiel “genforeningssang” for Beatles i 1995, da de samlede deres karrierespændende Anthology-serie.

McCartney modtog demoen et år tidligere fra Lennons enke, Yoko Ono. Det var en af flere sange på en kassette med påskriften “Til Paul”, som Lennon havde lavet kort tid før sin død i 1980. Optagelserne blev lavet på en boombox, mens musikeren sad ved et klaver i sin lejlighed i New York.

Gennem årene har McCartney gentagne gange givet udtryk for sin vilje til at fuldføre sangen. Nu har teknologien tilsyneladende givet ham mulighed for at nå dette mål. Peter Jacksons dokumentar “Get Back” blev et vendepunkt, hvor dialogredigeren Emile de la Rey trænede computere til at genkende Beatles-stemmer og adskille dem fra baggrundsstøj og endda deres egne instrumenter for at skabe en “ren” lyd.

Den samme proces gjorde det muligt for Sir Paul McCartney at “synge en duet” med Lennon under hans seneste turné og skabe nye surround sound-mixes af Beatles-albummet “Revolver” sidste år. McCartney fortalte Radio 4’s Martha Kearney: “Han [Jackson] kunne trække John’s stemme ud fra en skrøbelig lille kassette. Vi havde John’s stemme og et klaver, og han kunne adskille dem ved hjælp af kunstig intelligens. De fortæller maskinen: ‘Dette er stemmen, og dette er en guitar. Fjern guitaren.’ Så da vi skulle lave det, der vil være det sidste Beatles-album, var det en demo, som John havde, og vi kunne tage Johns stemme og få den ren gennem denne AI. Derefter kunne vi blande sangen som man normalt ville gøre. Så det giver en vis fleksibilitet.”

Dog indrømmede musikeren, at han var bekymret over andre anvendelser af kunstig intelligens. Han sagde: “Jeg bruger ikke så meget tid på internettet, men folk vil komme hen og sige til mig, ‘Åh ja, der er en sang, hvor John synger en af mine sange’, og det er bare AI, ikke? Det er lidt skræmmende, men også spændende, fordi det er fremtiden. Vi må bare se, hvor det fører os hen.”