Hospitalsoplevelsen kan være både overvældende og skræmmende for de omkring 60.000 børn, der hvert år bliver indlagt på landets hospitaler og specialklinikker. Men en blød bamse i favnen kan gøre det hele lidt lettere. Derfor kører TrygFonden igen i år ud med 44.000 krammebamser til børneafdelinger i hele landet, og mere end 1000 af dem finder vej til Vejle. For bamsen beroliger nemlig børnene og gør det nemmere at behandle dem, siger sygeplejerske Laila Bitsch Hansen på Syddansk Universitetshospital.

Lange hospitalsgange, underlige apparater og mødet med ukendte voksne i hvide kitler kan være en overvældende oplevelse. Især når man er et barn. Og det er her, isbjørnebamserne Thea og Theo fra TrygFonden kommer i spil. For de omkring 60.000 danske børn, der hvert år indlægges på landets hospitaler
og specialklinikker, kan en blød ven i favnen nemlig gøre en stor forskel. Derfor er 44.000 krammebamser nu på vej fra TrygFonden til børneafdelinger over hele landet. 1.000 af dem lander i Vejle, hvor Laila Bitsch Hansen er en af dem, der glæder sig til at modtage bamserne. Hun har
gennem 10 år brugt krammebamserne aktivt i sit arbejde som sygeplejerske på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Ambulatorium Vejle.

– Bamsen gør en stor forskel for vores indlagte børn, der er psykisk udfordrede. Allerede ved det første møde sørger vi for at have bamsen med, så den bliver introduceret tidligt i forløbet og hurtigt bliver en tryghed, når samtaler er svære, eller procedurer virker skræmmende og uoverskuelige. Vi oplever, at bamsen har en utroligt beroligende effekt, siger Laila Bitsch Hansen.

Thea og Theo spiller en stor rolle i behandlingsforløbene på børneafdelinger i hele landet, hvor de – udover at være en tryghed for børnene – også fungerer som et værktøj i sundhedspersonalets arbejde.

– Nogle af børnene her på afdelingen har svært ved at kommunikere og føre en samtale med personalet. Her bruger vi bamsen som et redskab, vi kommunikerer igennem, for eksempel ved at lave stemmen om og fortælle igennem bamsen, hvad næste skridt er. Vi oplever blandt andet, at blodtryksapparatet kan være
skræmmende for nogle af børnene, men så snart vi måler blodtryk på bamsen først, er børnene straks mere rolige, siger Laila Bitsch Hansen.

Bamsen er med hele vejen

Landets børneafdelinger har brugt krammebamserne, siden de blev uddelt for første gang i 2007, og TrygFonden har løbende indsamlet erfaringer og viden om brug af bamserne i børnenes behandlingsforløb. Og særligt én erfaring er vigtig. Krammebamsen har nemlig størst effekt, når den er med hele vejen – fra
barnet møder sundhedsvæsnet for første gang, til når hverdagen, som barnet kender det, vender retur.

– Vi kan se, at krammebamserne fungerer bedst, når de er med hele vejen fra start til slut. Når Thea og Theo introduceres tidligt i forløbet, kan de fungere som en fortrolig ven, der kan give støtte, trøst og tryghed både på hospitalet og derhjemme, hvor de også bliver en fast del af barnets hverdag, siger Galina K. W. Plesner, der er projektchef og ansvarlig for krammebamserne hos TrygFonden.