I en følelsesladet og historisk tale til nationen har Kong Frederik 10. officielt påtaget sig rollen som Danmarks regent, efter sin mor, Dronning Margrethe den 2., der har regeret i over et halvt århundrede. Talen, der fandt sted på balkonen på Christiansborg Slot kl. 15:00, markerede begyndelsen på en ny æra i dansk kongehus.

– Min mor, Hendes Majestæt Dronning Margrethe den 2., har regeret Danmark i 52 år. Gennem et halvt århundrede er hun fulgt med tiden med vores fælles arv som afsæt, indledte Kong Frederik sin tale. Han hyldede sin mors bemærkelsesværdige regeringstid og udtrykte en dyb respekt for de værdier og traditioner, hun har ført videre.

Kongen udtrykte et stærkt ønske om at blive en samlende figur for hele nationen.

– Mit håb er at blive en samlende konge af i morgen. Det er en opgave, jeg har nærmet mig hele mit liv, sagde han. Denne udtalelse understreger hans forpligtelse til at fortsætte den kongelige tradition samtidig med, at han anerkender behovet for at forny og tilpasse rollen til moderne tiders udfordringer.

Foto: Dennis Stenild

Kong Frederik 10. understregede også vigtigheden af støtte fra hans nærmeste, herunder hans “elskede hustru” og familie. Han anerkendte også det danske folks rolle og betydningen af et stærkere fællesskab: – Jeg får brug for al den støtte, jeg kan få… Fremtiden går jeg i møde med visheden om, at jeg ikke står alene.

Talen sluttede med et løfte om dedikation og tjeneste, hvor han samtidig offentliggjorde valgsproget.

– Det er en gerning, jeg vil gøre mig umage med og bære gennem den tillid, jeg møder. Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark.

Kong Frederiks tale er et vidnesbyrd om kontinuitet og fornyelse i det danske monarki. Med sin hyldest til fortiden og sit blik mod fremtiden er han klar til at føre Danmark ind i en ny æra med grace, styrke og en dyb forståelse af sit ansvar over for landet og dets folk.