Jonas Vingegaard vandt to etaper, den prikkede bjergtrøje, den gule førertrøje og dermed verdens største etapecykelløb Tour de France. Derfor kunne han lade sig hylde som Årets Sportsnavn 2022 til SPORT 2022 i Herning.

Med triumfbuen i baggrunden og armene højt hævet over hovedet kunne danske Jonas Vingegaard den 24. juli træde op på sejrspodiet på Champs-Élysées i Paris og trække den gule trøje over hovedet som vinder af Tour de France 2022. Præstationerne over tre uger viste ikke blot en både formidabel fysisk og mental styrke fra cykelrytteren fra Glyngøre. Den henrykkede også danskerne, som tidligere på måneden havde set det store Tour de France-felt krydse Danmark over tre etaper.

Det var en tydeligt stolt Jonas Vingegaard, der gik på scenen i Jyske Bank Boxen i Herning. Foran klappende publikummer i salen og DR1-seere bag tv-skærmene kunne han modtage prisen Årets Sportsnavn 2022, der blev overrakt af Michael Laudrup og Sara Slott Petersen, der begge er medlemmer af Sportens Hall of Fame.

– Tusind tak for det store bifald. Bare generelt tak. Jeg er heldig og stolt af at være dansker. Danskere er gode til at støtte op om sportsbegivnheder. Det mærkede jeg i sommer og nu. Tusind tak for det. Jeg vil gerne takke de frivillige i klubberne, som jeg har mødt, og som har hjulpet mig. Tak, siger Jonas Vingegaard fra scenen i Herning.

DIF’s formand, Hans Natorp, er imponeret over Jonas Vingegaard, men også over niveauet hos Dressurlandsholdet og Viktor Axelsen, der også var nomineret til prisen:

– Det, som Jonas Vingegaard leverede i juli, var en historisk pragtpræstation, som samlede danskerne, og gjorde ham til folkeeje. Alle snakkede om Vingegaard, som bare blev bedre og bedre, som løbet skred frem. Og når man genser billederne fra Rådhuspladsen i København, hvor den danske tour-vinder blev hyldet som folkehelt, så rejser hårene sig stadig på armene. Der er ingen tvivl om, at Jonas Vingegaard leverede en unik præstation, tog danskerne med storm og er en meget værdig vinder af Årets Sportsnavn 2022, selvom jeg nærmest ikke kan huske, at feltet med nominerede har været stærkere end i år,” siger Hans Natorp, der også var med i prisens dommerkomité.

Lars Krarup, der er formand for Team Danmark og ligeledes med i prisens dommerkomité, er også fuld af roser over Jonas Vingegaards præstation i sommeren 2022:

– 2022-udgaven af Tour de France blev indledt med en historisk start i Danmark, og dag for dag gennem det tre uger lange etapeløb føjede Jonas Vingegaard nye kapitler til et fantastisk eventyr, som kulminerede med to episke etapesejre i bjergene og den ultimative triumf, da Vingegaard kørte over målstregen på Champs Élysées iført den gule trøje. Danmark er en stolt cykelnation. Og Tour de France er det største, man kan vinde inden for cykelsport. På vej mod Tour de France-sejren viste Jonas Vingegaard, at han både er en stor vinder og en stor sportsmand, og han er en yderst værdig og fortjent vinder af prisen og titlen som ’Årets Sportsnavn 2022, siger Lars Krarup.

For Jonas Vingegaard bød 2022 også på etapesejre i Criterium du Dauphiné samt CRO Race og titlen som samlet vinder af Drome Classic og Singapore Criterium.

De to andre nominerede til Danmarks mest prestigefyldte sportspris var Viktor Axelsen og dressurlandsholdet bestående af rytterne Cathrine Laudrup-Dufour, Carina Cassøe Krüth, Daniel Bachmann Andersen og Nanna Merrald Rasmussen. Begge nominerede blev blandt andet verdensmestre i 2022 i olympiske sportsgrene.