Regeringen tager et historisk skridt fremad med et ambitiøst forsvarsforlig, der foreslår at investere ca. 143 mia. kroner i dansk forsvar og sikkerhed over det næste årti. Med en kraftig investering forventes det at sikre Danmarks opfyldelse af NATO’s målsætning om at bruge to pct. af BNP på forsvar og sikkerhed varigt fra 2030. Det er en bekræftelse på Danmarks forpligtelse til at styrke vores forsvar i lyset af et skiftende og mere udfordrende trusselsbillede.

Fungerende forsvarsminister, Troels Lund Poulsen, understreger, at dette nye forsvarsforlig signalerer en stærk vilje til at møde fremtidens udfordringer. Med denne investering søger regeringen at forberede vores forsvar på at håndtere både traditionelle militære trusler og nyere trusler som cyberangreb og angreb på kritisk infrastruktur.

En væsentlig del af forliget er implementeringen af et rammeforlig, der vil sikre en overordnet strategisk retning og økonomisk ramme for dansk forsvar og sikkerhed over de næste ti år. Regeringen lægger vægt på at kunne tilpasse forsvarets kapaciteter og initiativer efter de skiftende forhold, hvilket vil gøre det muligt at lave justeringer i forliget, hvis situationen kræver det.

Troels Lund Poulsen påpeger, at disse nye investeringer i Forsvaret vil have en bred række af positive virkninger for hele samfundet. Foruden at styrke vores forsvar, vil disse investeringer også skabe nye arbejdspladser, fremme dansk forskning og industrien generelt.

Et nøgleelement i forliget er at styrke Danmarks bidrag til internationale indsatser, herunder støtten til Ukraine. Regeringen har annonceret, at den vil øge militærstøtten til Ukraine med yderligere 21,9 mia. kr. fordelt over de kommende år. Dette betyder, at Danmark allerede i 2023 og 2024 vil opfylde NATOs målsætning om at bruge 2 pct. af BNP på forsvar og sikkerhed.

Forhandlingerne om det kommende forsvarsforlig begynder i denne uge. Med dette nye forsvarsforlig signalerer regeringen et klart engagement i at styrke Danmarks forsvar og sikkerhed, samtidig med at det fremmer vækst og stabilitet inden for vores land. Det er et løfte om, at Danmark er klar til at møde fremtidens udfordringer hovedet højt og armene stærke.