Kunstneren Qnud Caos er i gang med sit femte gavlmaleri i år, men det i Fredericia er en særlig udfordring, hvor byens historie, dna og liv føres ind i et farveunivers, der får folk på gaden til at stoppe op.

Hotel Gammel Havn er allerede et kendt hotel i Fredericia, men om lidt er hotellet også et kunstværk, der får både hotelgæster, turister og fredericianere til at stoppe op, og så er maleriet ikke engang færdigt endnu. Bag kunstværket står kunstner Qnud Caos, der har lavet et samarbejde med hotelejer Jesper Hansen. Forud for maleriet er gået research og samtaler. Nu tager maleriet form.

– Jeg er ved at lave et landsskabsmaleri over Fredericia by. Det er min fortolkning og synsvinkel. Mine egne elementer er tænkt ind. Jeg har inden, jeg gik i gang, talt med en hulens masse, været på museet og googlet. Jeg prøver at binde det fast på byen og finde en retning, som passer til mig og billedet, fortæller kunstner Qnud Caos.

Qnud Caos abstrakte kunst har allerede vakt opsigt. Siden starten har folk stoppet op i Gothersgade for at se maleriet tage form. Mange er vilde med farverne.

– Jeg har også talt med Jesper Hansen (hotelejer red.). Han har været en god inspirationskilde. Vi har også talt om, hvordan jeg får byen og landsskabet omkring op. Hvordan det skal fungere, siger Caos og tilføjer:

– Fredericia er en kongeby, så der er også noget med nogle konger og generelt spiller historien en rolle. Der er lige blevet fundet en vikingkongsborg. Det har jeg portrætteret med store ansigter, der ligesom kigger tilbage, hvor byen er i dag, og hvad den har været igennem.

Landsoldaten er en kvinde

Turisterne og fredericianerne kender Landsoldaten som en mand. Kunstneren H.W. Bissen skabte Den Tapre Landsoldat sådan. Nu genfortolkes det populære mindesmærke som kvinde med en reminder til kvindernes rolle gennem historien.

– Jeg har også lavet en version af Landsoldaten, gjort til kvinde, for at hylde kvinderne fra den tid og gennem tiden. Jeg prøver at drive så mange referencer ind, når man har et element får man ting givet, det er klart, at nogle ting kommer af sig selv. Vi er også i nærheden af Lillebælt. Vi er i Fredericia. I dag er jeg ved at bygge industrien ind i maleriet. Det har jeg ventet på, og nu må vi se, hvor det bærer hen, siger Caos.

Malerstilen er abstrakt og intuitiv. Det kan Qnud Caos godt lide. Han er også glad for de mange positive ord, han har fået med på vejen, imens han står og maler.

– Jeg sætter maling på, ser hvordan det ser ud, går med det, jeg har lavet. Lige i forhold til dette maleri, så har jeg lavet nogle streger, fordi det er så stort. Det har det krævet for at få perspektivet til at virke. Den første uge var med gule streger for at sætte motivet op, senere sætte farver på, der skal give dybde, og nu er det detaljegraden for at få historien til at tale sammen. Lige nu er det meget mørkt i den ene side, så det ændrer sig hen ad vejen, fortæller han.

Qnud Caos er en populær kunstner. Hele fem gavlmalerier kan han skrive på cv’et i 2023.

– Det er relativt ofte, at jeg laver gavlmalerier. Jeg har lavet 4-5 gavlmalerier allerede i år. Ellers er jeg i mit atelier, hvor jeg arbejder på stort set alt. Jeg har også fået nogle sjove opkald i år, som jeg siger ja til. Det er jo en udfordring eller et benspænd, så det er bare at sige ja, fortæller Caos og uddyber:

– I foråret fik jeg lov til at lege med keramik. Det er spændende. Det er et andet medie, så hvordan får jeg mig sig selv med i det. I denne uge har jeg en praktikant med, som jeg skal undervise. I den forbindelse har jeg givet praktikanten en mikrobølgeovn, fordi hvordan får man et gavlmaleri skaleret ned i størrelse. En gavl har en form, men jeg fik en ide om at gamle køkkenmaskiner, der sendes til storskrald kunne bruges til det arbejde.

Maleriet skulle egentlig være færdigudført, men Qnud Caos er ikke helt i mål endnu. Men han når det til hans deadline den 11. november 2023.

– Jeg ved ikke, hvor det ender. Jeg har aldrig brugt så mange forskellige farver, som i gavlmaleriet i Fredericia endnu, men det skulle gerne bare poppe og være en farveeksplosion, men alligevel styret. Oprindeligt skulle jeg have været færdig i sidste uge, men jeg tror ikke, jeg bliver færdig i denne. Men jeg skal være færdig den 11. november, hvor Fredericia Art Festival åbner, slutter Qnud Caos.