Vel er der billedkunst i Fredericia. Men sjældent værker fra en af de helt store. Salvador Dali er her af gode grunde ikke selv, men Fredericia Kunstforening præsenterer (i Kunstsalene, Kongensgade 111) 29 litografier og 14 skulpturer af den verdensberømte kunstner.

Verdenskendte Salvador Dalí (1904-1989) er født i Figueres, Spanien og boede igennem livet både der og i New York. Den excentriske kunstner Dalí med den spidse moustache, de stirrende øjne og overdrevne selviscenesættelse deler vandene, men er elsket af de fleste. Han kan være svær at forstå. Udfordrende værker som f.eks. hans fabeldyr med lange ben, smeltende ure samt frådende tigre, der er ved at springe ud i ansigtet på en. Men når man ved, at han var dybt interesseret i tekniske og videnskabelige fremskridt, giver mange af hans skulpturer, installationer, tegninger og malerier mening.

Foto: AVISEN

De fire dimensioner

Et maleri består jo egentlig kun af højde og bredde, men Dali formåede er tilføre den tredje dimension – dybde – til sine værker. Da Einstein opdagede den fjerde dimension – tiden – greb han det. Og her er det jo, det bliver sært, udfordrende og svært forståelig, men spændende!

Han var også fascineret af genetik. Da man havde udforsket og beskrevet det menneskelige DNA, beviste det for Dali, at Gud og udødelighed eksisterer. Han bad om at blive begravet i en tunika broderet med den dobbelte DNA-helix (to strenge snoet omkring hinanden).

Foto: AVISEN

Fra 3D til AI

Han blev ved med at inddrage den nye teknologi: f.eks. tredimensionelle briller, hologrammer og var allerede meget interesseret i den allerede spirende idé om kunstig intelligens tilbage i 70’erne og 80’erne. 

Et besøg værd

Foto: AVISEN

Derfor er det et besøg værd at opleve værker fra denne fremsynede og intelligente Salvador Dali – nok den mest kendte surrealistiske kunstner i verden. Bliv inspireret, undret eller bare tænk: Han er da gal.

“Den eneste forskel på mig og en galning er, at jeg ikke er gal,” Salvador Dalí.

Formanden for Fredericia Kunstforening, Poul B. Jakobsen, hentede med sin søn værkerne i Linköping i Sverige, og de (og hans eget) skal snart hjem igen. Så. Dalli, dalli (titlen på en gammelt tysk tv-program)! Skynd jer, for Dali kan kun opleves indtil den 10. marts!

Foto: AVISEN

Med denne mytologiske surrealistiske udstilling kan Fredericia Kunstforening fortjent fejre 80-årsfødselsdagen.

PS. Skulpturen Saint George and the Dragon (Sct. Jørgen (=George) og dragen) havde jeg stor lyst til at købe, så den kunne pynte i mit ringe hjem, hvor jeg faktisk har flere Dali-kopier. Men jeg mangler lige en ¼ million hertil!