Bankdatas nye Vice President bruger fritiden på rumteknologi og kvantecomputere. Nu får han ansvaret for driften af samfundskritiske banksystemer.

I denne måned overtager jellingboen Esben Viskum ansvaret for drift og support i Bankdata, som leverer finansielle it-systemer, der bruges af 1,6 millioner danskere. Esben Viskum kommer fra IT-ledelsen i Lego, hvor han havde en stilling som Vice President for Business Technology. I Bankdata får han titlen som Vice President for området IT Service Management, Support & Operations. Han overtager stillingen fra Hans Svendsen, som går på selvvalgt pension d. 9. maj 2023.

– Rollen er utrolig vigtig i Bankdata. Velkørende systemer er altafgørende for vores kunder, og derfor er jeg godt tilfreds med, at vi har landet en så tung profil til stillingen. Bankdata skal fortsat være en stærk teknologisk sparringspartner for vores kunder, og det vil Esben i høj grad bidrage til, siger Bo Florin, der er Senior Vice President for Operations, Security & Compliance i Bankdata.

– Der skal også lyde en stor tak til Hans Svendsen, som har valgt at gå på pension. Hans har ydet en enorm og værdsat indsats for Bankdata. Alene reduktionen i nedeminutter med mere end 40 % de seneste to år i træk taler for sig selv.

Leder med tech-forstandHos Lego har Esben Viskum været en del af IT-ledelsen gennem 12½ år, og han har bl.a. stået for at genopbygge fundamentet for en moderne IT-infrastruktur og driftsorganisation. Fx har Esben Viskum implementeret en infrastrukturplatform med et nyt datacenter og en global, standardiseret service desk. Før Lego var Esben 10 år hos AAK, senest som Group CIO.

– Jeg har et blødt hjerte for Lego, men tiden var inde til at begynde på et nyt arbejdseventyr. Bankdata var et af de steder, jeg havde sympati for. For det første er industrien gennemdigitaliseret. Banker hænger uløseligt sammen med den digitale platform, som samtidigt er et afgørende konkurrenceparameter. For det andet er banksektoren ikke for sjov. Den er kritisk for samfundet, og det gør det enormt spændende. I forlængelse af det er der et trusselsniveau, som udvikler sig konstant. Konflikter langt fra os kan ramme vores hverdag, siger Esben Viskum, Vice President for området IT Service Management, Support & Operations.

– For det tredje er forbrugerne af vores digitale produkter nådesløse. Vi skal levere kvalitet, der fungerer hele tiden. Derudover skal løsninger være relevante og innovative. Bankdata er med til at lave produkter, som kan få forbrugerne til at vælge bankerne til. Jeg tror på, at innovationstempoet vil stige fremover, og det vil jeg gerne være en del af.

Rumteknologi og kvantecomputereEsben Viskum har med andre ord en solid tech-baggrund, og når han i sin fritid ikke tilegner sig nye teknologiske færdigheder i sit hjemmelaboratorium eller i public cloud-infrastruktur, så læser han op på rumteknologi, energiproduktion og kvantefysik og -computere.

– Jeg er særlig interesseret i Apollo-missionerne, hvor de gik fra nul til månen på ti år. Selvfølgelig er den teknologiske side interessant, men det er den organisatoriske side også. De arbejdede relativt agilt og undgik, at missionen gik tabt i kompleksitet og bureaukrati.

– Derudover følger jeg meget med i, hvad der sker inden for kvanteteknologi. Det er en naturlig interesse – også qua mit arbejde. Det kommer helt klart til at flytte noget, men jeg tror, at vi i øjeblikket kraftigt overvurderer hvornår, og hvor stor effekt teknologien vil have, siger Esben Viskum, som er bosat i Jelling med sin hustru og deres to døtre.
Bankdata er en af Danmarks største it-virksomheder med ca. 900 medarbejdere og en omsætning på 1,7 mia. kroner. Bankdata har kontor i IT-byen i Aarhus samt Silkeborg og Fredericia. Bankdatas løsninger bruges hver dag af 1,6 mio. danskere og små 200.000 erhvervsdrivende. Bankdata er ejet af otte danske pengeinstitutter; Jyske Bank, Sydbank, Ringkjøbing Landbobank, Sparekassen Sjælland-Fyn, Skjern Bank, Djurslands bank, Nordfyns Bank og Kreditbanken.