Ifølge en nylig melding fra OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) risikerer op mod en fjerdedel af alle jobs i OECD-landene at blive overtaget af kunstig intelligens (AI). Denne prognose indikerer den enorme indflydelse, som teknologiske fremskridt kan have på den globale arbejdsstyrke.

OECD, som Danmark og 37 andre lande er medlem af, advarede tirsdag om, at kunstig intelligens potentielt kan udføre omkring 27 procent af alle jobs i medlemslandene. Dette tal repræsenterer en betydelig andel af den globale arbejdsstyrke og understreger den hastige udvikling og implementering af AI-teknologier på arbejdspladsen.

Meldingen fra OECD kommer på et tidspunkt, hvor mange industrier allerede har indført automatisering og AI i deres daglige drift. Alt fra produktionslinjer til kundeservicecentre anvender i stigende grad automatiserede systemer og AI til at udføre opgaver, som tidligere blev håndteret af menneskelige medarbejdere.

Til trods for de potentielle jobtab understreger mange eksperter dog også, at fremkomsten af AI kan skabe nye typer jobs og muligheder. Disse kan omfatte alt fra job inden for datavidenskab og AI-programmering til etisk overvågning af AI og nye roller inden for serviceindustrien.

Alligevel er det klart, at overgangen til en mere AI-drevet økonomi vil medføre betydelige udfordringer. Lande rundt om i verden skal forberede sig på disse ændringer ved at investere i uddannelse og omskoling, forbedre socialsikringsnet og tilpasse arbejdsmarkedslovgivningen til en ny æra domineret af kunstig intelligens.