Vejle Byråd stod over for en livlig debat, da de drøftede kønssammensætningen på de øverste ledelsesniveauer i kommunen under et nyligt byrådsmøde. Sagen, som var en orienteringssag og dermed ikke til afstemning, vakte alligevel stærke meninger blandt de forskellige politiske partier.

I henhold til Lov om ligestilling af kvinder og mænd § 11, skal der tilstræbes en ligelig sammensætning af kvinder og mænd i de øverste ledelsesniveauer i institutioner og virksomheder, herunder kommuner. Vejle Kommune har allerede opnået en ligelig sammensætning med en 50/50 fordeling (3 kvinder, 3 mænd) på de øverste ledelsesniveauer, og er derfor ikke forpligtet til at opstille måltal eller udarbejde politikker for kønsligestilling.

Skærpede regler indført i 2022 udvider dog dette krav til også at omfatte kommunal forvaltning, hvorved der lægges vægt på øget åbenhed og gennemsigtighed i arbejdet med at fremme en mere ligelig kønssammensætning.

Rune Bønnelykke (O) udtrykte en stærk holdning til håndteringen af kønsfordelingen i ledelsesniveauerne. Han understregede vigtigheden af kvalifikationer frem for køn i ansættelsesprocesser:

– Jeg vil ikke bruge ordet, men det er vanvittigt ikke at tage hensyn til kvalifikationer, men i stedet tage hensyn til køn. Man kunne nedlægge HR og ansætte kvinder til at ansætte medarbejdere fremadrettet, siger Rune Bønnelykke.


Eva Width (D) delte sine tanker om kønskvoter og ligestilling i kommunens ledelsesstruktur og understregede vigtigheden af kompetence frem for køn:

– Det er et bevis på, at vi har det godt i vores samfund i forhold til, at vi skal se, om vi opfylder kvoterne. Jeg synes, det er noget pjat. Det er godt, at vi giver kvinder lige muligheder; det skal ikke være på grund af deres køn. Jeg ser gerne, at kvinder belønnes ligesom mænd, men det skal være baseret på kompetencer og indsats. Jeg mener, det er relevant at have fokus på ligestilling, men jeg er ikke tilhænger af kvoter. Vi skal have mennesker med de rigtige kompetencer, uanset om man er mand eller kvinde, siger Eva Widt.

Isabella Kure (C) kommenterede på lovens krav om kønsligestilling og dens potentielle positive effekter på organisationen:

– Det fremgår af loven om ligestilling, at der skal være en ligelig fordeling. Det kan bidrage til en bredere vifte af resultater. En ligelig fordeling kan være et godt signal om, hvad man står for, så der er både signalværdi og en reel, ægte, fyldestgørende værdi i at have kvindelige ledere på topledelsesniveau, forklarer Isabella Kure.


Lone Myrhøj (F) udtrykte sin tilfredshed med SF’s indsats og kritiserede den opfattelse, at ansættelser baseres udelukkende på køn:

– Jeg kan glæde mig over, at SF er nået i mål med det, som Eva tidligere har redegjort for. Det tilstræbes. Jeg har svært ved at se, hvordan man kan være imod dette, ligesom mangfoldighed i vores ansættelser. Rune antager, at man har fået job på grund af køn, og forudsætter, at kvinder er dårligere kvalificerede, siger Myrhøj.


Svend Erik Nielsen (Æ) erkendte en vis uopmærksomhed omkring sagens detaljer, men påpegede lovens krav og den procedure, kommunen følger:

– Jeg må indrømme, at jeg ikke har nærlæst sagen 100 procent. Der er en ligestillingslov, vi skal overholde, og kommunen skal indberette kønssammensætningen. Nederst står der, at vi skal tage det til efterretning. Det kan jeg ikke stemme imod, så derfor er det en ikke-sag, vi har. Loven siger, man skal indberette, og vi ser det, man indberetter, og nu skal vi tage til efterretning, at man indberetter, siger han.

Svend Erik Nielsens bemærkning blev den sidste i sagen, der var en orientering, og derfor ikke skulle til afstemning.