I Middelfart er udviklingen af Klimafolkemødet gået i rivende fart. Fra et beskedent startpunkt for tre år siden, har mødet vokset sig til et centralt knudepunkt i den danske klimadebat. Johannes Lundsfryd, en af hovedkræfterne bag arrangementet, ser tilbage på begyndelsen med et smil.

Johannes Lundsfryd Jensen. Foto: AVISEN

– For tre år siden var vi kun 500 deltagere, der sad i et telt, mens coronaens spøgelse lå over os. Det var første gang, vi afholdt Klimafolkemødet, siger borgmester i Middelfart Kommune Johannes Lundsfryd og fortsætter: – Året efter kom der 10.000, sidste år 21.000, og i år planlægger vi, at der kommer 30.000.

Klimafolkemødet er i dag Danmarks største mødested for den offentlige klimadebat, og et sted hvor borgere, beslutningstagere, brancher og organisationer samles med fokus på at skabe klimahandling sammen. Mødet er gratis og åbent for alle, hvilket er et grundlæggende princip for arrangørerne.

– Vi har et rigtig stærkt program. Vi lægger vægt på debatter af høj kvalitet, og vi er stolte over, at der er 175 organisationer, der er med til at lægge programmet. Programmet er nu klar, siger Lundsfryd.

For Lundsfryd er Klimafolkemødet meget mere end bare et arrangement. Det er et udtryk for en samfundsmæssig bevægelse, hvor alle erkender behovet for fælles indsats for klimaet.

– Vi har ramt tidsånden. Alle ved, at det kræver fælles arbejde på kryds og tværs af samfundet. Vi skal ændre vores vaner, vores adfærd, så vi tager mere hensyn til klimaet – både når vi er derhjemme, når vi er i grupper, og når vi er på arbejde, siger han.

På årets møde vil der være særligt fokus på de unges stemmer.

– Vi skruer op for de unges stemmer, og vi ser frem til, hvad det betyder. Personligt glæder jeg mig til debatter, hvor unge mødes med ældre for at diskutere deres forskellige syn på klimaet og på, hvordan man lever på en måde, der er bedre for klimaet, siger Lundsfryd.

Det er vigtigt at holde fokus på klimaet, selvom der også er mange andre samfundsproblemer at tage sig af, slår borgmesteren fast.

– I mange år har man sagt, at vi kan løse problemer med klimaet, når vi har løst alle de andre samfundsproblemer. Men det kan vi ikke. Selvfølgelig er det vigtigt med skoler, daginstitutioner og ældre. Men det er også vigtigt med klima. Vi kan ikke bare lade en dagsorden ligge fordi, at vi også har andre dagsordener, der er væsentlige i samfundet, slutter Johannes Lundsfryd.

Se hele programmet her