Den 25-årige højre back skriver sig ind i historiebøgerne som den tredje danske herrespiller til at vinde IHF’s prestigefulde pris som verdens bedste.

På baggrund af en perlerække af store præstationer sidste år er Mathias Gidsel kåret som verdens bedste håndboldspiller 2023 af Det Internationale Håndboldforbund, IHF.

Gidsel var nomineret til prisen sammen med den franske stregspiller Ludovic Fabregas og den tyske målmand Andreas Wolff.

Hvor kåringen tidligere alene blev afgjort med en afstemning blandt verdens håndboldfans, har VM-landstrænerne og IHF’s såkaldte Commission of Coaching and Methods denne gang også været med til at udpege vinderen. Hver gruppes stemmer har vægtet en tredjedel.

Mathias Gidsel er den tredje dansker til at blive kåret som verdens bedste mandlige håndboldspiller. En pris der er uddelt siden 1988.

Tidligere er prisen gået til Mikkel Hansen i 2011, 2015 og 2018, mens Niklas Landin vandt i 2019 og 2021. På kvindesiden har Anja Andersen og Sandra Toft også opnået hæderen som verdens bedste.

Både toppræstationer for landshold og klubhold

I nomineringen af Mathias Gidsel fremhævede IHF blandt andet hans præstation under VM i Sverige og Polen, hvor han blev kåret som turneringens mest værdifulde spiller og sluttede som topscorer.

Han vandt også den europæiske klubturnering EHF European League med sin klub Füchse Berlin, ligesom han blev kåret som den mest værdifulde spiller ved VM for klubhold.

I januar blev Mathias Gidsel også kåret som verdens bedste håndboldspiller af det anerkendte håndboldmedie Handball Planet.

Foruden Mathias Gidsel er norske Henny Reistad, der på klubplan spiller i Team Esbjerg, kåret som den bedste kvindelige håndboldspiller.

Færøske Elias Ellefsen á Skipagøtu har vundet prisen som verdens bedste mandlige ungdomsspiller, mens Léna Grandveau fra Frankrig kan kalde sig verdens bedste ungdomsspiller blandt kvinderne.