Fredericias nye kommunaldirektør mærker stemningen i byen

0

Thomas Jaap har siden august 2023 været kommunaldirektør i Fredericia Kommune. Han har i den første tid mødt en masse mennesker, og når tiden er til det, går han gerne en tur i gågaden og mærker byens puls, som han synes er vigtig at kende.

Den 1. august tiltrådte Thomas Jaap jobbet som ny kommunaldirektør i Fredericia Kommune. Den første tid bød på et fuldt program, hvor Dronningens besøg i fæstningsbyen og det årlige budget har fyldt meget, men direktøren har også haft tid til at besøge borgere, virksomheder og mærke byens puls.

– Det har været en utrolig spændende start i Fredericia. Det har været halvandet måned med fuld knald på, ligefra Dronningebesøg til budgetforhandlinger. Det har været utrolig dejligt, jeg har haft mulighed for at møde en masse mennesker, virksomheder og politikere. Det har været en utrolig spændende tid, siger Thomas Jaap.

Han lægger ikke skjul på, at det er vigtigt at kende den by, man arbejder i, derfor bevæger han sig også ud fra Rådhusets faste rammer, når tiden er til det.

– Jeg vælger, når jeg har tiden til det at gå en tur for at mærke stemningen. Jeg vil gerne høre, hvordan folk har det. Jeg er også blevet inviteret ud til beboerforeningen i Skærbæk, som har vist mig deres område af kommunen. Der er ikke nogen bedre til at fortælle og vise et område end dem, der bor der, fortæller han.

Før sin ansættelse som kommunaldirektør for Fredericia Kommune, var Jaap direktør for Plan, Kultur og Teknik i Varde Kommune siden 2016. Her stod han bag etableringen af kommunens nye vækst- og udviklingsstrategi. Han har også været med til at etablere museerne Tirpitz og Flugt. Men en ting er Varde kommunes museer, noget anden er geografien, og her er Fredericia noget helt andet.

– Det er dejligt og spændende at være rundt i Fredericia. Jeg skal også vænne mig til afstanden, når jeg kører en tur i Fredericia, så kommer jeg hurtigt rundt. I mit tidligere job i Varde, kunne jeg køre en time fra den ene ende til den anden uden at holde i kø. Når jeg siger det, så kigger københavnerne mærkeligt på mig, lyder det fra kommunaldirektøren, der tilføjer:

– Jeg kan mærke, når jeg er rundt i Fredericia, at der trods den tætte geografi er forskel på, hvor man er i kommunen. Det synes jeg faktisk er dejligt. Vi har forskellige styrker i kommunen, så det er dejligt at opleve forskellen.

Den første tid har der også været fart på mødeaktiviteterne for Thomas Jaap, der har haft et ønske om at blive meget klogere på Fredericia, og her han mødt passionerede mennesker, der brænder for Fredericia.

– For mig er der ikke den store forskel på at være direktør og kommunaldirektør. For mig handler det om at møde borgerne, virksomhederne og politikerne. Jeg har lagt planer, og jeg har haft 1 til 1 med alle politikere for at høre, hvad der er vigtigt for dem. Jeg har været ude at besøge virksomhederne og talt med borgerforeningerne. Så det har været den samme plan. For mig handler det i sidste ende om at mærke byen, og jeg kan mærke at Fredericia betyder noget for folk. Det at være fæstningsdreng betyder noget for nogen, og det er dejligt at se, at man brænder for sin kommune, siger han.

To af de større højdepunkter i de snart to måneder, hvor Jaap har siddet som øverste direktør i kommunen er gået med to store begivenheder. Den ene en stor folkefest; Dronningebesøget og den anden en hård omgang; budgetbesparelser.

– Det har været to forskellige oplevelser. Karetturen i høj solskin i Fredericia var et højdepunkt. Der var fyldt med mennesker i gaderne, ikke kun om dagen, men også om aftenen, da jeg gik ned gennem byen til Kongeskibet. Der var gang i den og liv i byen. Folk var glade og supertilfredse, så det var virkelig godt, fortæller Jaap.

Budgetforliget endte med 19 ud af 21 byrådspolitikers underskrift på et papir, og det er vigtigt. Det brede forlig gør det lettere for forvaltningen at arbejde videre. Det giver kontinuitet og stabilitet.

– Den anden opgave med budgetforliget er en yderlighed. Når man skal omfordele for 60 millioner kroner i et budget, så er det ikke let. Vi har mødt mennesker, der demonstrerer foran Rådhuset, og det forstår jeg egentlig godt, at folk bliver berørt af det her. Jeg havde gerne set, at alle 21 byrådspolitikere var med i budgettet, men når det er sagt, så synes jeg, at det er godt at se, at 19 ud af 21 er med. Det har været en god proces for mig at komme igennem. Det er et bredt forlig. Et bredt forlig er vigtigt for en forvaltning. Det betyder kontinuitet og stabilitet at have et bredt forankret budget, mener Thomas Jaap.

Nu venter der mere arbejde, og det er nok at tage fat på for kommunaldirektøren, der sætter stor pris på den modtagelse, han har fået i Fredericia.

– Jeg kunne ikke have fået en bedre modtagelse, end den jeg har fået. Folk har taget imod mig med åbne arme. Jeg har fået svar på en masse dumme spørgsmål. Havde jeg vidst det, skulle jeg have startet meget før. Vores by har så meget at byde på, og med den gejst, jeg har mødt, kan det kun gå fremad for Fredericia, slutter kommunaldirektør Thomas Jaap.

Læs også