Lørdag indleder FHK sæsonen i ligaen mod Bjerringbro-Silkeborg. Klubbens formand, Bent Jensen, sætter ord på, at klubben er et sammenhold der kæmper og bidrager til byen. Fællesskab og sammenholdsdyderne er indlejret i klubbens dna, hvor holdånd betyder mere end individuel stjernestøv. Vi fighter sammen for byen, slår Bent Jensen fast.

Det er bevidst, når FHK siger, at man fighter for byen. Det er en del af strategien. I sidste sæson kulminerede det målrettede arbejde med et en historisk bronzemedalje. Armene er knap nok faldet ned. 

Den 10. Juni vandt FHK den tredje og afgørende bronzekamp mod Skjern Håndbold med 28-25. Jublen brød løs blandt spillere, trænere, ledere og de mange medrejsende fans i Skjern, og der ventede en stor velkomstkomité på J.B. Nielsens Plads i Fredericia, da spillerbussen rullede ind med medaljerne ombord. En aften og nat, der sent vil blive glemt i Fredericia.

Selvom det er flere måneder siden nu, er det en tid Fredericia Håndboldklubs formand, Bent Jensen, ser tilbage på med stolthed.

– Det var fantastisk. Det er skønt at kigge tilbage, og det giver forventninger til den nye sæson. Vi skal gøre det samme igen og komme i top-4. Vi skal spille om de sjove medaljer igen, siger Jensen.

Ifølge FHK’s målsætning skulle klubben i 2025 spille med om medaljer. Spørgsmålet er derfor, om Bent Jensen er overrasket over, at det skete allerede i 2023.

– At være overrasket lyder forkert, men alt gik op i en højere enhed. Gudmundur Gudmundsson er, efter min mening, den mest kyndige indenfor håndbold i Danmark. Modstanderne får problemer, for Gudmundur kan analysere modstanderen til perfektion. Hvis vi har tabt en kamp, analyserer han den, og så har han modtræk klar til næste kamp, fortæller Bent Jensen.

https://www.estate.dk/ejendomsmaeglere/midtjylland/estate-peter-moeller-fredericia

I slutspillet, da det spidsede til, var hele byen bag Fredericia. På hjemmebane var der fuldstændig udsolgt, og på udebane blev sendt den ene bus efter den anden afsted med ellevilde fans. Eksempelvis var omkring 800 medrejsende fans med, da FHK sikrede sig semifinalepladsen med en sejr på udebane mod Skanderborg Aarhus.

– Ultras leverede – hele byen leverede. Vi har fået opmærksomhed. Vores arena er ikke et behageligt sted for modstanderne at spille i. Aalborg havde nok ikke forventet, at de ville tabe to gange i træk i vores arena, men det gjorde de, forklarer Bent Jensen med stolthed i stemmen og henviser til, at FHK både i grundspillet og i semifinalen på hjemmebane slog nordjyderne.

Tager man den kommercielle kasket på har det også sine fordele, at FHK vandt bronze. Det har dog ikke fordoblet antallet af sponsorer.

– Vi havde stor opbakning før, og den er der stadig. Byen har vist sin støtte. De glædede sig bare til, at vi kom op på et niveau, hvor det blev rigtig spændende, men det ændrer ikke på, at vi nu har dobbelt så mange sponsorer. Jeg har dog aldrig oplevet, at nogen sponsor følte, at det ikke var sjovt sidste år, siger Bent Jensen med et smil på læben.

Med en bronzemedalje har FHK vist, at de hører til i toppen af dansk håndbold. Det betyder dog ikke, at man fremover sadler om og henter kæmpestjerner som man ser andre steder.

– Man ser mange købeklubber i fodbold, der ikke lykkes med den plan. Jeg er ikke overbevist om, at holdene i Saudi-Arabien bliver de bedste, bare fordi de køber de dyreste spillere. Det er en kombination af de rigtige spillere, den rette træner, som kan kompensere for, hvis man måske ikke har de bedste forudsætninger. Vi vil aldrig forsøge at købe os til succes. Jeg er også selv kun 179 cm høj, selvom jeg gerne ville være to meter. Det er klart, at vi ikke længere behøver at forklare om projektet. Vi har bevist vores værd. For år tilbage sagde folk, at vi skulle “spise brød til”, men det har jeg ikke hørt, siden vi vandt medaljer, siger Bent Jensen.

At FHK ikke henter de største stjerner betyder dog ikke, at ambitionsniveauet er lavt. Sebastian Frandsen, der tidligere har vist sig som en af de bedste keepere i den danske liga, er kommet til fra Porto, og det samme gælder blandt andet stregspilleren Evgeni Pevnov, som forinden havde spillet 13 sæsoner i Bundesligaen.

– Årsagen er, at spillere som ham tror på projektet, og det vi gør, matcher det vi siger. Vi har rammerne, faciliteterne og den rette dedikation omkring holdet. Det er alle dem, der har gjort det muligt: fra ansatte og frivillige til fans, forklarer Bent Jensen.

Pevnov har taget familien med til Fredericia, hvor de har bosat sig i Baldersparken. Han følger i fodsporene på en lang række af de øvrige spillere, som også bor i postnummeret 7000.

– Det er vores måde at give tilbage til byen, for vi bliver støttet af Fredericias erhvervsliv og af kommunen. Det er naturligt for os. Man skal føle sig som en del af Fredericia, når man spiller her, slutter Bent Jensen.

Bent Jensen og Fredericia Håndboldklub har tidligere meldt ud, at klubben har ambitioner om at spille i de europæiske turneringer. Ambitionerne er store, men historisk har det nuværende setup i FHK leveret varen, når det kommer til indfrielsen af store ambitioner. Når klubben i efteråret spiller ude og hjemme, skal der hentes mange point. Det kræver nemlig et godt grundspil at komme med i de europæiske turneringer, idet pladserne uddeles her, og ikke i det efterfølgende slut- og finalespil, hvor Fredericia HK i sæsonen 2022/23 tog en flot bronzemedalje efter at have besejret Skjern Håndbold.

http://adp-as.dk

Sejlene på at indfri målet om at spille europæisk håndbold inden 2025 er nu taget. Med en gradvist opgradering af spillertruppen gennem årene er der taget tilløb til det. Med de tilgange, som klubben har hentet, er målet at få en øget stabilitet henover sæsonen, og samtidig øge topniveauet endnu mere. Derfor er Emil Tellerup skiftet ud med Sebastian Frandsen, og Sebastian Henneberg har erstattet Nicolaj Nørager. De to fanfavoritter var med til at skubbe FHK hen til det de er i dag, men for at få realisere de kommende mål er endnu stærkere kræfter hentet til få at have endnu mere at fejre i Fredericia.

Overblik over FHK’s til- og afgange i sommeren 2023:

Tilgange:

Sebastian Frandsen (Porto)
Sebastian Henneberg (Eurofarm Pelister)
Jonas Langerhuus (HC Midtjylland)
Fredrik Mossestad (IFK Skövde)
Evgeni Pevnov (TSV Hannover-Burgdorf)
Mads Emil Møller (Skanderborg Håndbold Elite Akademi)
Rasmus Peluffo (Ajax København)
Michael Wollesen (assistenttræner, TM Tønder)

Afgange:

Nicolaj Nørager (TTH Holstebro)

Jakob Frederiksen (Ribe-Esbjerg)
Rasmus Meyer (Wetzlar)
Kim Sonne (HC Midtjylland)
Malte Pedersen (TM Tønder)
Jonas Raundahl (Nordsjælland)
Mads Christiansen (Aarhus HC)
Mads Lenbroch (Bjerringbro-Silkeborg)
Emil Tellerup (Lemvig-Thyborøn Håndbold)
Lasse Folkmann (assistenttræner, SønderjyskE)