Lørdag spiller Fredericia Håndboldklub på udebane mod Ribe-Esbjerg, men det bliver med restriktioner på den ellers normalt højlydte opbakning. Divisionsforeningen Håndbold oplyser, at de er bekendt med forskellige reglementer fra hal til hal.

Tilfældet med FHK’s udekamp mod Ribe-Esbjerg er ikke det eneste. HK Ultras oplyser, at der normalvis er begrænsning på, når de gæster TTH Holstebro, Skjern Håndbold og SønderjyskE, men det er nu også tilfældet i Blue Water Dokken mod Ribe-Esbjerg. Hos alle nævnte klubber er pustehorn, som HK Ultras benytter sig af under normale omstændigheder, ikke tilladt. I Dokken i Esbjerg begrænses fanklubben yderligere af, at de kun må have en tromme med.

https://www.estate.dk/ejendomsmaeglere/midtjylland/estate-peter-moeller-fredericia

I en mail, som Ribe-Esbjerg har sendt til HK Ultras, og som AVISEN er i besiddelse af, står der:

“OBS Fanklub!

Ingen former for horn og konfetti er tilladt i Blue Water Dokken. For at sikre alle aktører og tilskueres sundhed har vi besluttet at skrue ned for støjniveauet i hallen. Derfor er det kun tilladt én tromme pr. hold i arenaen. Trommen skal placeres efter anvisning. REHH forbeholder sig under tv kampe ret til at flytte trommen eller helt stoppe trommeslagningen under kampen.”

Efterfølgende har HK Ultras fået tilladelse til at anvende konfetti, trods reglementet. Der ændres dog ikke på forholdene omkring horn og trommer.

I ligareglementet, som Dansk Håndbold har lavet, står der under paragraf 5.10 omkring tilskuere:

a) Arrangøreren har pligt til at udøve en passende kontrol med tilskuernes optræden, men der skal være en reel margin for tilskuernes udfoldelse, herunder for anvendelser af musikinstrumenter.

HK Ultras mener ikke, at de de har en reel udfoldelse, når de begrænses med én tromme og ikke må bruge deres horn. De omtalte horn er ikke kompressorhorn, som er ulovlige, og fanklubben stiller sig derfor uforstående overfor udelukkelsen af de pågældende horn.

http://adp-as.dk

AVISEN har derfor forholdt direktør i Divisionsforeningen Håndbold, Thomas Christensen, til om det er lovligt for klubberne at lave deres eget ordensreglement.

– Jeg er bekendt med forskellige ordensregler, med horn osv. det er ikke nogen regulering. Det er en del af arrangøransvaret, så det kan være noget man skal kigge på . Der er meget stor forskel på faciliteterne fra klub til klub. Nogen steder ejer de deres hal, ellers kan det være andet være kommuanlehaller, skolehaller, selvejende, og derfor er der forskel. Det gør også, at man har begrænsninger i forhold til at pålægge et overordnet reglement. Vi har en del licensarbejde i next level og der kan det være hele området omkring arrangørforplgitelse bliver et emne, siger Thomas Christensen.

De forskellige fanklubber landet over er frustrerede over, at der ikke er ensarthed i hallerne, og ikke kan forholde sig til et overordnet reglement, der er gældende alle steder.

– Der er bare forskel på ejerforholdene, og det er derfor der ikke er det. Det er man nødt til at acceptere, men jeg forstår pointen, og det kan være man kan bringe det op. De 98 kommuner landet over har forskellige tilgange til tingene. Det betyder, at man skal ramme laveste fællesnævner. Det er skal man have med i tankerne, hvis man går den vej, fortæller Thomas Christensen.

Direktøren mener, at det kan komme til at give fanklubberne dårligere vilkår, hvis der kommer et overordnet reglement.

– Så vil man komme til at skulle tage efter laveste fællesnævner, og det kan sætte begrænsninger på. Jeg tror, at klubberne vil lave et positivt medspil og at alle ønsker god stemning, men det skal være regler, der passer ind alle steder. Det er dog noget, som vi godt kan prøve at udfordre, siger Christensen.

Det er dog ikke kun faciliteterne, der spiller ind, i forhold til hvad man må og ikke må. I nogen haller har de valgt at forbyde remedier, da det tilgodeser deres tilskuerklientel, som måske ikke vil have så meget larm.

– På samme måde spiller nogen meget musik, og andre ikke. Det er et arrangøransvar, og nogen tager et aktivt valg om hvordan ordensreglementet er. Men det man skal sørge for er, at der er ens regler for alle kampe i samme hold, og at reglerne er ens for både ude- og hjemmeholdet. Alt andet er dårlig skik, slutter Thomas Christensen.

Kampen mellem Ribe-Esbjerg og FHK spilles lørdag klokken 14:00.