Efter en nervepirrende kamp mod både tid og konkurrenter lykkedes det for den 24-årige danske cykelrytter, Emma Norsgaard Bjerg, at triumfere på den 6. etape af Tour de France Femmes. Hun kørte sig først over målstregen efter en hæsblæsende afslutning, hvor hun med det yderste af pedalerne holdt det jagtende hovedfelt bag sig.

Tilbage i den kølige morgen, før etapens begyndelse, havde Emma Norsgaard Bjerg ikke lagt skjul på sin ambition: Hun ville først over målstregen. Og med drømmen som drivkraft, udstået under mange kilometers sved og slid, skrev Emma en ny side i dansk cykelhistorie.

Allerede kort efter starten viste Norsgaard Bjerg sin angrebsiver og gik i udbrud. Vejen til målet var lang og præget af både modgang og usikkerhed, da et stærkt hovedfelt fortsat var lige i hælene på hende. Alligevel holdt den danske rytter stand, da hun nærmede sig de sidste kilometer.

Midt i et felt af spænding, drama og uvis udfald stod Norsgaard Bjergs beslutsomhed klart frem: Hun ville ikke indhentes. Og det blev hun heller ikke. Med en imponerende indsats og ekstraordinær udholdenhed lykkedes det for den danske rytter at holde sig foran og krydse målstregen først.

Etapen, som på papiret havde været flad og favorabel til sprinterne, blev vendt på hovedet af Norsgaard Bjergs dristige udbrud. Sammen med spanieren Sandra Alonso og polske Agnieszka Skalniak-Sojka, som tidligere havde stukket af, formåede Norsgaard Bjerg at skabe et forspring, som de jagtende sprintere aldrig helt formåede at indhente.

Forudså egen sejr
Trods presset og den tikkende tidsforskel viste Norsgaard Bjerg styrke. Med kun få kilometer tilbage satte hun alle sejl ind og skabte afgørende afstand til sine medudbrydere. Feltet halede ind, men de kunne ikke indfange den dansker, som kørte over målstregen et sekund før de nærmeste forfølgere.

I et interview med DR inden starten på den 6. etape af Tour de France, lagde en ambitiøs Emma Norsgaard Bjerg ikke skjul på sin plan for dagen.

– Det kommer til at ske det, at Aude (Biannic, red.), min holdkammerat, og jeg går i udbrud. Vi holder hjem, hun kører lead-out for mig, og så er jeg den første, der krydser stregen, sagde Norsgaard Bjerg med en tydelig glød i øjnene.

Selvom første del af forudsigelsen, om at holdkammeraten Biannic skulle være med i udbruddet, ikke blev en realitet, har Norsgaard Bjerg formodentligt ikke brugt meget tid på at ærgre sig over det. For det vigtigste element i hendes vision – det at krydse målstregen før alle andre – blev nemlig til virkelighed på etapens hæsblæsende afslutning.

Med denne sejr skrev Emma Norsgaard Bjerg sig ind i historien som en af de få danske kvinder, der har vundet en etape i Tour de France Femmes. En fortjent hyldest til en rytter, der modigt og beslutsomt trodsede både odds og konkurrenter og skabte sin egen storslåede triumf.

Top 10 på etapen

Emma Norsgaard
Charlotte Kool
Lotte Kopecky
Marianne Vos
Soraya Paladin
Chiara Conssoni
Julie de Wilde
Marta Lach
Vittoria Guazzini
Agniezka Skalniak-Sojka