Cybersikkerhed er blevet en stigende bekymring i den digitale tidsalder, og flere og flere oplever, at deres sociale medieprofiler bliver hacket. AVISEN har talt med Niels Rasmussen, direktør i FairAdvice, om denne tendens og virkningerne på både privatpersoner og små virksomheder.

Fair Advise arbejder med cybersikkerhed og GDPR og hjælper med at beskytte mod sådanne trusler. Ifølge Rasmussen er der mange årsager til hacking, men i hans erfaring er det primært i relation til erhverv.

– Årsagen kan være mange, men i vores verden er det primært i relation til erhverv, siger han.

Et eksempel er en damefrisør, der oplevede, at hendes Instagram-profil blev hacket uden hendes vidende.

– Hun får hacket sin Instagram, uden at hun selv kan se det. Hackeren skriver så en række grimme opslag, herfra går hackeren videre til hendes erhvervs Facebook, hvor der er tilknyttet et betalingskort. Det er ofte for på en eller anden måde at få penge ud af de her folk, siger Niels Rasmussen.

Rasmussen påpeger, at omkring 60% af alle enheder i landet har en eller anden form for uønsket malware:

– Cirka 60 procent af alle enheder i landet ligger der en eller anden form for uønsket malware. Tit bliver det ikke brugt, men nogengange gør det, forklarer han.

Dette udgør en betydelig trussel, især for små virksomheder, der ofte ikke har tilstrækkelig IT-sikkerhed.

– Små virksomheder tror tit, at de ikke bliver ramt, men netop derfor bliver de ramt. For de har ikke nogen IT-sikkerhed, siger Niels Rasmussen.

Rasmussen nævner også et tilfælde, hvor togene blev forsinket på grund af et muligt cyberangreb.

– For et par måneder siden, holdt togene stille fra lørdag formiddag og til ud på eftermiddagen. Jeg skal ikke kunne sige, at det var det, der skete. Men jeg ved, at hacking i det her tilfælde kom ind via en underleverandør, siger Niels Rasmussen.

Formålet med at hacke privatpersoners profiler er ofte at få adgang til virksomhedsdata.

– Formålet er næsten altid håbet om, at den privatperson har eller får adgang til en virksomheds data. Når man er inde igennem Facebook, kan man ofte glide med videre frem, siger Niels Rasmussen.

Rasmussen understreger vigtigheden af at have en effektiv IT-sikkerhed for både små virksomheder og privatpersoner.

– Det er vigtigt at tage IT-sikkerhed alvorligt, uanset om man er en stor virksomhed eller en enkelt privatperson. Små virksomheder er særligt sårbare, fordi de ofte ikke har de nødvendige ressourcer til at beskytte sig mod cyberangreb, fortæller Rasmussen.

Cybertrusler og hacking er blevet en stadig større bekymring i den digitale tidsalder. Niels Rasmussen fra FairAdvice påpeger, at både små virksomheder og privatpersoner er i fare, og det er vigtigt at tage skridt for at beskytte sig mod potentielle angreb. Ved at investere i ordentlig IT-sikkerhed og være opmærksom på truslerne, kan man minimere risikoen for at blive ramt af cyberkriminelle.