Vonsild Have Kvarteret er på flere måder et banebrydende plejecenter. Det er Danmarkshistoriens første OPP-plejecenter, og nu bliver Vonsild Have Kvarteret også det første bæredygtige plejecenter i Danmark, som bliver bæredygtighedscertificeret efter DGNB-ordningen, der er tilpasset danske vilkår.

Det er Green Building Council Danmark, der står for certificeringen, og direktør for Green Building Council Denmark, Mette Qvist, overrakte sølv-plaketten til borgmester Jørn Pedersen, Kolding Kommune, som bevis for, at det er lykkedes at komme i mål med de skrappe krav, der ligger i certificeringen. Vonsild Have Kvarteret har været med i pilotfasen til udviklingen af den danske udgave af DGNB-standarden og Mette Qvist glæder sig over, at Kolding Kommune tidligt så værdien i et bæredygtigt byggeri:

’Vi oplever en stigende interesse for dokumenteret bæredygtighed i byggeriet blandt andet fra offentlige bygherrer. Vi sætter pris på, at Kolding Kommune valgte at deltage i vores pilotfase, og dermed gå forrest med en DGNB bæredygtighedscertificering af plejeboliger. Jeg håber, at Kolding Kommunes pionérarbejde vil bære frugt, og inspirere kommende kommunale byggerier i forhold til at bygge mere bæredygtigt’, siger Mette Qvist.

Fokus på bæredygtige principper i 25 år

Vonsild Have Kvarteret modtager sølv-certificeringen, da den lever op til et højt kvalitetsniveau set i et miljømæssigt, socialt, økonomisk og teknisk perspektiv. Fx rummer bygningen en række energioptimerende tiltag, bl.a. højisolerende vinduer, varmegenvinding, belysning der reguleres automatisk afhængigt af dagslyset, og så lever bygningen op til de danske krav om energiudnyttelse i lavenergiklasse 2015. Hertil kommer en høj grad af automatik og mulighed for individuel kontrol og regulering af indeklimaet.

’Kolding Kommune har i over 25 år målrettet arbejdet med bæredygtigt byggeri, og derfor har det været helt naturligt at bygge Vonsild Have Kvarteret ud fra bæredygtige principper. Det er i virkeligheden sund fornuft, da kravene sikrer den højest mulige kvalitet inden for den økonomiske ramme’, fastslår Jørn Pedersen.

Vonsild Have Kvarteret slog dørene op for de første beboere i marts 2015.