Målet er klokkeklart for Vejle Boldklub. Holdet går ind i et forår, hvor de har overlevelse i 3F Superligaen for øje, og det hele starter på søndag, hvor de på udebane møder Silkeborg.

VB havde et langtfra prangende efterår. Man endte med at fyre Carit Falch og ansatte i stedet Peter Sørensen, der hen mod slutningen af efteråret fik skrabet nogle point sammen, men det ændrede ikke på, at vejlenserne er på sidstepladsen i tabellen inden, at forårssæsonen skydes i gang.

– Vejle har givet sig selv et svært udgangspunkt, og det er umiddelbart svært at vurdere, hvor stor gavn de har haft af transfervinduet. De har mistet nogle profiler, og noget nyt er kommet ind. Det kan godt være, at det på papiret er gode navne, som VB har hentet ind, men der er ikke tid til den store tilvænning. Der skal præsteres fra dag ét, når der er point på spil, siger sportsreporter på Danske Digitale Medier A/S, Patrick Viborg Andersen.

Det er på forhånd givet, at Vejle skal ud at spille nedrykningsspil, og i nedrykningsspillet rykker de to nederste hold ud. Derfor skal VB række ud efter tiendepladsen, hvor FC Nordsjælland er.

– Som det er nu, skal Vejle hente syv point ind på Nordsjælland, men vurderet ud fra transfervinduet bør Nordsjælland ikke blive en del af nedrykningsdramaet. Med markante indkøb til mange millioner har FC Nordsjælland virkelig ageret proaktivt. Min formodning er derfor, at Vejle skal kigge mere efter OB og Viborg på de efterfølgende pladser i tabellen. Der er ti point op til OB og 11 op til Viborg, og det er mange point, men man skal huske på, at meget kan ændre sig. Der resterer fem kampe i grundspillet, og i nedrykningsspillet mødes holdene to gange indbyrdes. Derfor kan det hele hurtigt være vendt på hovedet, siger Patrick Viborg Andersen.

En ting er dog, at det er matematisk muligt for Vejle at jagte overlevelse. Spørgsmålet er mere om det er realistisk.

– Det har ikke set overbevisende ud det som Vejle har præsteret i træningskampene. Når de ikke engang kunne slå FC Fredericia fra NordicBet Ligaen i generalprøven, hvor VB kom i stærkeste opstilling, så er forudsætningen i hvert fald ikke de bedste på papiret. Der er kamp om flere af startpladserne, så VB-spillerne har ikke haft nogen grund til at hvile på laurbærerne, da de skal vise sig frem for træneren og vise, at de skal foretrækkes, når det gælder, forklarer Patrick Viborg Andersen.

Særligt en ting falder i øjnene for Patrick, når man kigger på Vejles testkampe.

– Et af de gennemgående temaer for Vejle i efteråret var, at de ikke var specielt farlige på den sidste tredje del af banen, og det mønster har lidt gentaget sig, hvis vi ser bort fra kampen mod FC Fredericia. I de fire testkampe, som VB har spillet, har de lavet fire mål, og det er ganske enkelt ikke nok. Der skal derfor ske noget markant, hvis ikke Vejle må en tur ned at vende i 1. division, siger han.

I forhold til efteråret er der skiftet ud på flere nøglepositioner, og hvordan det ender med at udmønte sig, kommer til at få afgørende betydning.

– Sikkert er det, at Sten Grytebust ikke kommer til at vogte målet mere, da hans lejeophold i VB er slut. Det er også sikkert, at iranske Saeid Ezatolahi ikke kommer til at spille på midtbanen. Han var en skygge af sig selv i efteråret, men hans topniveau har tidligere vist sig at være højt. I sidste sæson var han en af Vejles bedste. Defensivt bliver det også nye tider Manrekar James er helt ude i kulden, og han lader til at blive afløst af Raul Albentosa. Om den rutinerede spanier bliver en frelser, må tiden vise, slutter Patrick Viborg Andersen.