Ugens Kurt har siden 2016 haft sit eget figurteater, som hun bruger fritiden på, mens fuldtidsbeskæftgelsen er jobbet som lærer på Sct. Knuds Skole. I en alder af 19 år flyttede hun til Berlin, men vendte tilbage til Fredericia som 26-årig. Siden da har hun boet i byen, der har alt det hun har brug med by kombineret med natur. Ugens Kurt er Bonnie Lykke.

Efter en uges fravær i vores serie er vi igen tilbage på kaffebaren. Bevæbnet med et mundbind i lommen gik turen fra vores kontor i Riddergade og hen til Kurt’s Kaffebar i Jyllandsgade, hvor Bonnie allerede havde taget plads i en stol ude foran.

Efter at have taget mundbindet på gik turen ind for at bestille en sort kop kaffe og en kaffe med mælk. Kort tid efter kom Cirkeline ud med vores bestilling, og så gik samtalen igang i det dejlige fredericianske efterårsvejr, som viste sig fra sin bedste side.

Bonnie er 42 år og er gift med Ole. Hun er født i Fredericia, men opvoksede i Brejning og indtil 5. klasse gik hun på Gauerslund Skole før turen gik ind til Egumvejens Skole. Men hvordan var hendes barndom? Det spurgte vi Bonnie om.

»Jeg havde en typisk 80’er barndom. Det jeg husker er, at jeg var i værkstedet hos min far. Han var en opfindertype og opfandt alt muligt, så det er der jeg har mit erhverv med figurteater fra,« siger Bonnie.

Efter endt folkeskole gik turen til Odense for Bonnie, hvor hun uddannede sig til makeup-artist og det relaterer Bonnie igen til den typiske 80’er barndom.

»Jeg var vokset op med dukkefilm og blev bidt af det, og drømte om at komme til at arbejde med det,« siger Bonnie, der efter at have færdiggjort uddannelsen flyttede til kunstnermekkaet Berlin som 19-årig:

»Det var der jeg kom i kontakt med dukketeater for første gang. Jeg fik enkelte filmopgaver, da jeg flyttede derned. I min tid der arbejdede jeg på forskellige forlag, og det løb rundt på den måde. Da jeg boede der var det primært i Kreuzberg,« siger Bonnie og fortsætter:

»Jeg elsker stadig Berlin den dag i dag. Den er så stor, at der er mange byer i byen. Jeg var der fornyelig på lejrskole, og siden jeg boede der er der flydt meget vand igennem floden. For to år siden var jeg der også i forbindelse med 48 stunden Neukölln. Det er virkelig et brandpunkt for kreativitet.«

Hvor meget af din inspiration til Teater Figuletta kommer fra Berlin?

»Der er kommet meget inspiration, men det kommer også fra en festival i Silkeborg, og så ser jeg også meget YouTube og lignende for at blive inspireret,« forklarer Bonnie.

Efter tiden i Berlin gik turen tilbage til Danmark, hvor Bonnie startede på skolebænken.

»Jeg startede i den tunge ende, da jeg ikke havde en studentereksamen. Jeg tog derfor en HF, og efterfølgende tog jeg læreruddannelsen. Og så endte jeg også med at læse kultur og formidling på Syddansk Universitet i Odense,« siger Bonnie.

Hvordan var det at komme tilbage i skolen?

»Jeg kom fra et sted, hvor der var personer fra mange forskellige dele af verden, hvor man betaler for at gå i skole. Derfor er jeg dybt taknemmelig for det danske skolesystem, hvor man får det hele betalt af staten,« siger Bonnie.

Efter at have overstået livet på skolebænken, så begyndte Bonnie sit erhvervsliv.

»Jeg fik arbejde som lærer på Sct. Knuds Skole, og skabte mig et netværk i Fredericia. Jeg har altid villet noget noget med figurteater. Det tætteste på var i Aarhus og København, og jeg besluttede mig derfor at etablere,« siger Bonnie, der etablerede Teater Figuletta i 2016:

»Det var ikke helt nyt at blive selvstændig, da jeg var det i Berlin som illustrator for flag. Men det var den eneste rigtige beslutning for mig. Jeg vil sige, at det kan være hårdt med et fuldtidsarbejde ved siden af, men alternativet var meget værre,« siger Bonnie. 

Hvordan var det at have den første forestilling?

»Den første jeg havde var Tommy Lise, og det var fantastisk .Jeg har lavet teater i mine unge dage med det daværende A55. Det med at tage selve teaterdelen op igen, og se det blive udført var fantastisk,« siger Bonnie, der kan mærke en forskel på Teater Figueletta og frem til i dag:

»Jeg er blevet meget mere kritisk. Jeg prøver at finde ind til kernen af hvad figurteater kan.«

I de seneste år, særligt i forbindelse med #sommerifredericia, kom Bonnies store dukker frem i gadebilledet, men hvor stammer den interesse fra? Det spurgte jeg Bonnie om.

»Det er helt tilbage fra lærerseminariet. Min afgangseksamen var en figur der hed Kurt, hvilket selvfølgelig er lidt sjovt, når vi sidder her. Jeg optrådte med Kurt som det første, og blev bidt af det.«

Teater Figuletta har to former for optrædner. De figurer vi ser ude i gaderne og så dukketeaterforestillingerne.

»Det ene er mere kommercielt end det andet og er en meget kort fortælling, hvor kunsten kommer til folket. I forestillingen skal folk ind til kunsten. Det er mere dybdegående med forestillingen, men jeg holder også af de store dukker,« siger Bonnie.

Drømmer du om, at Teater Figuletta bliver et fuldtidserhverv?

»Jeg har svært ved at se det, fordi der skal meget til for at få det til at køre rundt. Jeg drømmer om at få en fast scene kombineret med mit lærerarbejde, men jeg kunne godt bruge en pengemæssig hånd til selve forretningen og noget mere lagerplads, da jeg har fået for mange dukker i forhold til den plads jeg har,« siger Bonnie.

Teater Figuletta plejer at være en aktiv del af Trekantens Festuge. Det er tilfældet igen i år, hvor Bonnies dukkerteater er aktuel med pigen i kufferten, der spilles i efterårsferien, men festugen er en anderledes størrelse i år pga. Covid-19.

»Den har været meget mærkelig. Den skulle spredes udover længere tid, og jeg søgte et beløb som jeg ikke fik alt af. Så måtte jeg retænke det. Der var fire skuespillere, men jeg måtte skære det ned til pigen i kufferten,« siger Bonnie.

Samtalen med Bonnie nærmer sig sin afslutning, og slutteligt spurgte jeg Bonnie hvad det er for et Fredericia, som hun ser i dag kontra dengang hun voksede op.

»Fredericia er ikke den by jeg forlod, da jeg flyttede til Berlin. Fredericia er mit hjem, og er kommet i en god retning. Den skal ikke sammenlignes med Vejle og Kolding. Byen har det den skal have. Jeg forlod Fredericia dengang, da jeg var ung og ville opleve verden, men jeg fandt ud af, at Fredericia har alt hvad jeg skal bruge med natur kombineret med by,« slutter Ugens Kurt, Bonnie Lykke.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer