Taliban rykker hastig frem og indtager by efter by. Derfor er de allierede, heriblandt, Danmark i fuld sving med at evakuere ansatte på den danske ambassade i Afghanistan. Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod.

Situationen for de tilbageværende danskere i Afghanistan er slemt forværret i takt med Talibans fremrykning.

– Det handler om liv og død. Taliban rykker hurtigere frem end ventet, siger Jeppe Kofod på et pressemøde denne aften.

Pressemødet fandt sted efter et møde i udenrigspolitisk nævn lørdag. Kofod fortalte , at situatinen i Afghanistan er en alvorlig situation, og det haster med at løse evakueringsopgaven.

Ambassaden er samtidig lukket fredag og sikkerhedssituationen er blevet skærpet over den seneste tid, hvor Taliban-styrkerne har nærmet sig hovedstaden Kabul langt hurtigere end forventet.

Hverken udenrigsminister Jeppe Kofod eller forsvarsminister Trine Bramsen (A) kan gå nærmere i detaljer om evakueringen, da det sikkerhedsmæssigt ikke lader sig gøre. 

Vores norske naboer har dog sat forsvaret ind for at hjælpe de ansatte på ambassaden i Afghanistan ud af landet.

Det bekræfter forsvarschef Eirik Kristoffersen over for radio- og tv-stationen NRK. Han fortæller, at det norske forsvar har modtaget en anmodning om at bistå.

Joe Biden advarer Taliban

Den amerikanske præsident Joe Biden, har lørdag aften garanterer en “hurtigt og stærkt” respons, hvis amerikanske interesser bliver angrebet. Han fortæller også, at han ikke har tænkt sig at lade krigen i Afghanistan gå videre til en ny præsident. Det skriver AFP.

I en udmelding lørdag aften, siger Biden, at 5000 soldater skal garantere en ordentlig og sikker tilbagetrækning af amerikanere og allierede i landet. Derudover skal afghanere, der har hjulpet de amerikanske tropper evakueres i sikkerhed.