Hvert år foretager Middelfart Kommune en kontrolindsats for at forebygge fejludbetalinger og snyd med sociale ydelser, og samtidig sikre, at uberettiget udbetalte ydelser kommer tilbage til kommunen. Opgørelsen for 2020 er kommet, og den viser, at der er 84 sager, hvor borgere har modtaget uberettiget ydelser.

I alt er der tale om 3,9 millioner kroner i uberettiget offentlige ydelser i Middelfart Kommune. Ud af de 3,9 millioner kroner er de 2,8 millioner kroner fremadrettede besparelser ved for meget udbetalt ydelse. De resterende 1,1 millioner kroner er penge, som borgerne skal tilbagebetale til det offentlige. Langt størstedelen af pengene stammer fra kontanthjælpsområdet, økonomisk friplads og sygedagpenge.

– Tallet er lavere end 2019, hvor vi var oppe på 4,5 millioner kroner, og når det er lavere i år er jeg glad, da vi så har fået vejledt borgerne og fået afstemt det, hvis de arbejder, siger Mikkel Dragmose (F), der er formand for beskæftigelses- og arbejdsmarkedsudvalget.

Kontrolgruppen samarbejder med andre offentliglige myndigheder, herunder Udbetaling Danmark, Skattestyrelsen og politiet, men det er sjældent, at det kommer så vidt.

– Ikke så ofte, nej. Man kan ikke klippet håret af en skallet person, men vi prøver at få midlerne hjem, siger Mikkel Dragmose.

Hvad er det kontrolgruppen gør?

– De sender et opmærksomhedpunkt på at tjekke efter, da vi ikke jagter folk. Vi er ude på at få den rigtige udbetaling på det rigtige tidspunkt. Hvis der ikke sker henvendelser, så kan man gå videre, og er det helt skidt, så kan man indberette det til Gældsstyrelsen, siger Mikkel Dragmose.

En del af sagerne bygger på anonyme henvendelser, men det tager Mikkel Dragmose med ro.

– Det gør ikke noget for mig, da det handler om at følge op på det. Man skal opretholde lovgivningen, og så er det op til os at følge op på det, siger han.

Konstitueret arbejdsmarkedschef i Middelfart Kommune, Jeanette Johansen, håber, at vejledning hjælper borgerne, men hun tror ikke, at man kan få antallet af sager i nul.

– Vores primære opgave er, at vejlede, og om vi kan få den i nul forestiller jeg mig ikke. Der er kan være sager, hvor man bevidst ikke oplyser om ændringer, men jeg tænker ved at have fokus på det, blandt andet i pressen, at vi forsøger at forebygge det, siger Jeanette Johansen og kommer ind på sager, der eksempelvis kan være skyld i en uberettiget ydelse:

– Det kan være sager om samliv, man får arbejde og større sager omkring virksomheder, og man måske får ydelser, som man ikke er berettiget til. Det kan være hjælp til daginstitutioner – der skal ikke særlig meget til, siger hun.

Er man på en offentlig ydelse kan Middelfart Kommune ikke gøre krav på tilbagebetaling før, at man eventuelt er tilbage på arbejdsmarkedet. Er man på arbejdsmarkedet kan Gældsstyrelsen tilbageholde eksempelvis overskydende Skat eller børne/unge ydelser, hvis man har fået en uberettiget ydelse.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer