Hvis du har tænkt på, at holde ferie i Grækenland til trods for, at landet er i overhængende fare for en finansiel nedsmeltning, råder Spies og Spar Nord danske turister i Grækenland til at medbringe kontanter og flere betalingskort.

Den store usikkerhed har nemlig medført et såkaldt run på de græske banker, hvor befolkningen i stor stil trækker deres penge ud af bankerne af frygt for, at de risikerer at miste deres opsparing. Det kan betyde, at såvel grækere som udenlandske turister mister muligheden for at bruge elektroniske betalingskort i hæveautomater eller til at betale for eksempelvis mad, transport og hotel. I så fald vil kontanter sandsynligvis være det eneste fungerende betalingsmiddel, og derfor opfordrer Spies og Spar Nord danske turister til at medbringe flere betalingskort samt kontanter nok til at kunne klare sig, hvis betalingskortene svigter.

– Det er meget vanskeligt at forudsige konsekvenserne af en græsk statsbankerot og et fortsat run på de græske banker, og derfor er det vigtigt, at du som turist i landet sikrer dig, at du har den nødvendige betalingskraft, siger chefanalytiker i Spar Nord Martin Lundholm.

Spies: Automater fungerer

Hos Spies holder man løbende øje med, at pengeautomaterne fungerer på de enkelte destinationer, som selskabet sender danskere til.

– Vi har løbende kontakt til alle vores lokale afdelinger i Grækenland, og indtil videre kan du uden problemer hæve penge i automaterne, siger pressechef hos Spies Torben Andersen.

Han tilføjer, at øerne Kreta, Rhodos og Kos er blandt de mest populære destination i Grækenland i år, og i modsætning til Athen er øerne indtil videre gået fri af den uro, som den økonomiske usikkerhed skaber.

– Uroen har indtil videre været koncentreret omkring Athen, og det er vores erfaring, at lokalbefolkningen på de græske øer er meget opmærksomme på at passe på turisterne og de indtægter, de bringer med sig, fortsætter Torben Andersen.

Fuldstændig uforudsigeligt

Heller ikke Spar Nord er indtil videre bekendt med eksempler på, at danske turister har været afskåret adgang til deres elektroniske penge, men ifølge Martin Lundholm kan det meget hurtigt ændre sig:

– Lige nu er situationen fuldstændig uforudsigelig. Stemningen omkring forhandlingerne om Grækenlands økonomiske fremtid skifter næsten time for time, og selv om man uden tvivl vil strække sig langt for at opretholde tilliden til infrastrukturen på det her område, så er der som dansk turist rigtig god grund til at træffe sine forholdsregler, lyder det afsluttende fra Martin Lundholm.