Af folketingsmedlem for SF, Karina Lorentzen, Sindalvej 4, 6000 Kolding

Vi har stadig en klima-udfordring, som skal løses. Hvis vi skal nå en 70 procents målsætning om reduktion af CO2, bør regeringen inddrage kommuner og regioner i det arbejde. I SF mener vi, at regeringen bør indkalde til forhandlinger om en bindende rammeaftale om klimaindsatsen.

Folketinget kan sætte store planer om energiøer og afgiftsfrie elbiler i værk, og det er godt. Men det er ofte i kommuner og regioner, at det seje træk skal tages: Bygninger skal klimarenoveres, vejnettet skal gøres bedre for cyklister, og de offentlige køkkener skal lede an i vejen mod mindre kød i kosten. Det er bare nogle af de 12 bud på, hvad vi kan gå i gang med.

Det er min opfattelse, at kommuner og regioner gerne vil tænke grønt og klimarigtigt. Men tit står ”unødige regler og økonomiske begrænsninger’ i vejen. Dem bør regeringen starte med at fjerne. Eksempelvis har kommunerne mange skoler, der trænger til en kærlig hånd. Det vil være godt for klimaet, hvis man kommer i gang med det, men her er kommunerne begrænset af anlægsloven.

Samtidig ved vi, at det koster at renovere skoler og skifte de kommunale bilparker ud med el. Derfor bør vi afsætte en milliard årligt i tre år til at hjælpe udviklingen i gang. Pengene skal sørge for, at de kommunale busser bliver til elbusser, samt at de kommunale bygninger kan klimarenoveres.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer