For 30 år siden forventede man, at professionen klinisk tandtekniker ikke ville eksistere i dag. Alligevel skønner Tandprotetikeren, at hver femte i Middelfartområdet nu har en hel- eller delprotese i munden. Tallet ventes at være på mindst samme niveau i de kommende år, fordi vi bliver ældre, og fordi mange unge har dårlige tænder.

Ifølge Tandprotetikeren i Middelfart gør mangel på kvalificerede behandlere tandteknikerfaget til en mere attraktiv karrierevej end tidligere. Nu vil klinikken styrke sine fremtidige muligheder for rekruttering med et komplet uddannelsesprogram, der skræddersyes til den enkelte elev.

– Vores branche har et stadigt stigende behov for gode hoveder og hænder. Selvom der er nul arbejdsløshed, er det langt sværere end tidligere at finde kvalificerede elever. Faktisk er vores største udfordring at profilere karrierevejen og tiltrække kompetent arbejdskraft, siger klinikchef Lene Springborg.

Selvom der er nul arbejdsløshed, er det langt sværere end tidligere at finde kvalificerede elever, siger klinisk tandtekniker Lene Springborg fra Tandprotetikeren i Middelfart. Foto: Søren Hauge Carlsen
Selvom der er nul arbejdsløshed, er det langt sværere end tidligere at finde kvalificerede elever, siger klinisk tandtekniker Lene Springborg fra Tandprotetikeren i Middelfart. Foto: Søren Hauge Carlsen

Alsidigt job med håndværksmæssigt fokus
Paulina Szylow, der er førsteårselev hos Tandprotetikeren i Middelfart, har valgt faget på grund af alsidigheden og det håndværksmæssige fokus.

– Det bedste er, at man kan gøre en forskel. Alle proteser er håndlavede til de enkelte patienter. Man bruger sine hænder, har direkte kontakt med patienterne og samarbejder i et team med andre unge. Det er fedt, at jobbet er så afvekslende, mener hun.

Eleven lægger vægt på, at jobbet som tandtekniker er kreativt, udfordrende og meget afvekslende. For de rette er der på sigt også gode muligheder for at blive selvstændig.

Foto: Søren Hauge Carlsen
Paulina Szylow, der er førsteårselev hos Tandprotetikeren i Middelfart (Foto: Søren Hauge Carlsen)

Mange unge ledere og selvstændige
Klinikchef Lene Springborg fremhæver de personlige udviklingsmuligheder som noget af det mest tillokkende ved en karriere som klinisk tandtekniker.

– Ligesom tandlæger bruger vi både hovedet og hænderne og skal kunne tale med alle slags mennesker i alle aldersgrupper. Derfor er vi en dynamisk branche med rigtig mange unge ledere og klinikejere, fortæller hun.

Lene Springborg peger på synliggørelse af det ’glemte’ tandteknikerfag over for unge helt ned til folkeskolens afgangsklasser som en meget væsentlig opgave for branchen. Hun anbefaler, at man har en gymnasial uddannelse, når man søger ind på grunduddannelsen som klinisk tandteknikerassistent.