Kaffen og rundstykkerne var fundet frem lørdag formiddag. Nye Borgerlige holdt et velbesøgt Grundlovsdagsarrangement på Landsoldatspladsen i Fredericia, og højdepunkterne var, da gruppeformand Pernille Vermund gjorde sit indtog ved 11-tiden og efterfølgende holdt en tale.

Landsoldatspladsen plejer ikke at blive brugt i politisk regi til arrangementer. Derimod danner den rammer om de traditionsrige julidage i Fredericia, men lørdag, men lørdag var det lavet om. Nye Borgerlige havde arrangeret et stort arrangement på Grundlovsdag, der samtidig markerede, at valgkampen til Kommunalvalget for alvor bliver skudt i gang. Showet styrede den lokale kandidat, Jens Østergaard, som konferencier.

Tom Andkjær. (Foto: AVISEN)

I det ene hjørne på pladsen var der opsat en pavillon, hvor man kunne forsyne sig med kaffe og rundstykker og midt på pladsen, foran den tapre landsoldat, var der opsat en scene, der dannede rammen om talerne. Efter Jens Østergaards velkomst trådte første taler op på scenen, og det var Tom Andkjær, der er Folketingskandidat i Kolding, der fik de fremmødtes opmærksomhed ved blandt andet at sige:

– Jeg derimod, en stor skaldet neger født i Rio de Janeiro, elsker bacon. Og jeg dansede som en sindssyg rundt i stuen, da Danmark vandt EM i håndbold. Og jeg er nok en af de personer i Danmark, der har set TV-serien ’’Matador’’ flest gange. Men dét definerer ikke om, man er dansker, og det er heller ikke hudfarve eller fødested, der gør det, sagde Tom Andkjær og kom ind på en forankret definition af danskhed fra den politiske venstrefløj:

– Igennem de seneste år har den ydre venstrefløj gjort alt for at udvande begrebet ’at være dansk’. Det er nærmest gjort til et skældsord, hvis man siger, at man er stolt af at være dansker. Måden, de har prøvet at udvande danskhed på, er koge det ned til, så det nærmest for dem kun handler om bacon, håndbold og TV-serien, Matador.

Jan Køpke Christensen. (Foto: AVISEN)

En mand, der tidligere har siddet på Christiansborg, er Jan Køpke Christensen. Da han var på ”Borgen” var som Venstre-mand, men ved sidste Folketingsvalg var han opstillet for Nye Borgerlige. I dag var han til stede i Fredericia for at tale til partiets Grundlovsarrangement.

– Det er skønt at se jer her i dag. Så mange, også ved et så smukt sted som ved den tapre landssoldat. Og er der noget, som er i mit hjerte, så er det historien. Hvis man kender lidt til historien, så er det faktisk i bund og grund dansk, det at være sønderjyde. Vi skal have suverænitet tilbage, sagde Køpke, der modtog applauser for den bemærkning.

– Frihed og folkestyre udspringer af tillid og tryghed ved næsten alt ved det danske. Grundloven er skrevet af det danske folk og for det danske folk. Derfor er grundlovens paragraf 20, muligheden for afgivelse af national suverænitet, altså selvstændighed, bestemt ikke noget vi bør bryste os af. Der er mange, som glemmer den paragraf, forklarede Køpke, som håber på, at Grundlovsdag fortsætter med at være en festdag.

Karsten Byrgesen havde fundet det store smil frem. (Foto: AVISEN)

Efter Jens Østergaard igen havde sat gang i højtaleranlæggets musik, ankom arrangementets hovedperson, Pernille Vermund. Karsten Byrgesen gik hen for at tage imod hende ved de Den Gl. Hovedvagt. og straks gik Vermund rundt og mængede sig med partimedlemmerne, som hun hilste på én for én og spurgte hvordan de har det. Efter nogen tid blev det Byrgesens tur til at tale. Han knyttede blandt andet en kommentar til den seneste tids polemik, hvor Fredericia Kommune udsendte en pressemeddelelse, der var møntet mod blå blok, samt tonen i pressen og på sociale medier.

– Jeg vil ikke hæfte mig så meget ved balladen fra borgmesterskandalen. Det er flot orkesteret, alt er gemt væk og der er lukkede møder. Politikerne får at vide af borgmesteren, at vi ikke skal udtale os offentligt. Hvis Steen Wrist skulle bestemme, så kunne jeg ikke være her i dag, men komme ned til ham og ikke kommentere det på Facebook. Hvordan fik jeg så det at vide? I en pressemeddelelse. Hvis man er mand for sin hat, så siger man kære politikere fra de blå partier og mødes på han kontor, men at vi ikke må bruge pressen. Det kalder på et politisk lederskab, der er fraværende i Fredericia. Hvis man skal lede 4000 mennesker, så skal man have forstand på det, konstaterede Karsten Byrgesen.

TV-mikrofonerne kom frem, da Pernille Vermund ankom. (Foto: AVISEN)

Slutteligt sendte Byrgesen et par ord i Vermunds retning, og sammenlignede hende med en raket, hvilket blev modtaget med latter og klapsalver på pladsen. For øjnene af den lokale presse, som på det tidspunkt havde fået selskab af landsdækkende medier, sagde Pernille Vermund blandt andet følgende:

– Regeringens ulovligheder vil i de kommende år blive tørret af på danskerne. Mænd og kvinder, fædre og mødre, ksal ofre tid på at arbejde og tjene penge, og den dyrebare tid får de ikke tilbage – en tid de kunne have brugt med deres familien, men sådan er magtens arrogance. Jeg og Nye Borgerlige slutter ikke den her sag før, at de socialdemokratiske ministre, der har brudt loven, stilles for en dommer.

Efterfølgende talte vi med Pernille Vermund, og det indslag kan man se her:

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Karen Møberg
Karen Møberg
18:41 - 6. juni 2021 18:41

Pernille Vermund gjorde det godt og som altid klar i mælet, så det er til at forstå selv for en politiker.

Ove Nygaard
Ove Nygaard
10:55 - 7. juni 2021 10:55
Svar til  Karen Møberg

Ok, Karen Møberg, det har du naturligvis ret til at mene. Jeg lægger til gengæld klart afstand til de skarpe synspunkter, som Nye Borgerlige repræsenterer på en række områder. Det var trods alt godt, at du i din beundring for fru Pernille Vermund ikke tillagde hende æren for det flotte vejr på Rådhuspladsen!

Jesper
Jesper
13:55 - 7. juni 2021 13:55
Svar til  Ove Nygaard

Jeg forstår ikke at man kan være imod at få ryddet op i det offentlige Danmark og få fjernet de tåbeligheder som forgår overalt….?

Og jeg vil da gerne rose hende for at tage det dejlige solskinsvejr med.

Ove Nygaard
Ove Nygaard
16:06 - 7. juni 2021 16:06
Svar til  Jesper

Det er stadigvæk tilladt at have forskellig opfattelse af, hvad der er problemerne i Danmark, og hvorledes de evt. kan løses. Og her ligger jeg langt fra holdningen hos Nye Borgerlige.

Jesper
Jesper
17:49 - 7. juni 2021 17:49
Svar til  Ove Nygaard

Nu har de fleste andre partier haft ca +100år til opgaven som ikke er lykkedes, så jeg ser ikke andre muligheder end at sætte et helt nyt hold.

Ove Nygaard
Ove Nygaard
19:50 - 7. juni 2021 19:50
Svar til  Jesper

Jeg ser også gerne et helt nyt hold, men i min verden indgår Nye Borgerlige ikke heri – forresten er Nye Borgerlige jo også repræsenteret i det byråd, som også i mine øjne har ladet sig trække rundt i manegen af en enevældig borgmester, indtil det hele krakelerede. En del af partierne genopstiller jo i stort omfang “gengangere”, og så må vi vælgere vælge til eller fra med den ene stemme, vi er forsynet med.