Venstre, Dansk Folkeparti, Det konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Kristendemokraterne og Den Demokratiske Borgerliste indgår nu et valgforbund. De er enige om at pege på en borgmester fra valgforbundet. Dermed er et tværpolitisk samarbejde i Fredericia en kendsgerning.

I forrige uge meldte Sune Nørgaard sig ud af SF, hvor han var spidskandidat. Den kurs han havde lagt som spidskandidat, var et brud med den traditionelle linje i samarbejdet med Socialdemokratiet. Selvom han havde opbakning fra et flertal i partiforeningen, var det hans oplevelse, at der var hård modstand blandt en gruppe af gamle partimedlemmer. Dette blev afvist af formanden fra SF. Men allerede nu er Den Demokratiske Borgerliste altså klar til at stå ved en tværpolitisk kurs.

– Jeg kigger ikke på hvilken farve eller blok, der er tale om. Jeg kigger på, at vi i Fredericia har brug for at gå en ny vej, og det kan kun ske, hvis vi bryder det socialdemokratiske magtmonopol, siger Sune Nørgaard.

Susanne Eilersen fra Dansk Folkeparti har budt Nørgaards borgerliste velkommen, blandt andet fordi hun kan se en fælles interesse for de svageste borgere i de holdninger, som borgerlisten har præsenteret. I forvejen har Susanne Eilersen og Inger Nielsen under budgetforhandlingerne i 2020 insisteret på at få gennemført en undersøgelse af Familieafdelingen, hvilket også er en af Sune Nørgaards mærkesager.

– Noget af det som Sune arbejder for og som han går ind for, herunder det sociale område, er også noget af det, som vi støtter. Så jeg tror faktisk, at vi har en hel del snitflader, også i et fremadrettet arbejde, hvis Sune også kommer ind i byrådet. Det ser jeg frem til. Vi havde ingen problemer med at sige ja til Den Demokratiske Borgerliste, siger Susanne Eilersen.

Den anden markante profil der stiller op på Den Demokratiske Borgerliste, er den forhenværende læge Stig Gerdes. Sune Nørgaard er sikker på at Gerdes kandidatur vil trække mange vælgere til borgerlisten, men han ønsker samtidig ikke at stemmerne ender hos Socialdemokratiet:

– Ved at vi går ind i det her valgforbund, så kan vi garantere at en stemme på Den Demokratiske Borgerliste ikke bliver spildt eller i den sidste ende betyder, at socialdemokraterne får den. Vi er enige om, at der skal peges på en borgmester fra dette valgforbund, understreger Nørgaard.

Tommy Rachlitz Nielsen fra De Konservative har også tidligere markeret sig med et tværpolitisk samarbejde med Sune Nørgaard, og han finder det naturligt at udvide valgforbundet med Den Demokratiske Borgerliste.

– Vi mødte jo hinanden under sagen om Fredericia Teater, hvor vi havde et godt samspil. Jeg var også ude og bakke fuldt ud op om underskriftsindsamlingen, som Sune og Søren (Søren Haastrup red.) tog initiativ til. Det Konservative Folkeparti er glade for, at Sune er kommet over på vores side. Og vi er glade for, at Den Demokratiske Borgerliste ikke ønsker at fortsætte det morads, som vi ser i øjeblikket, siger Tommy Rachlitz Nielsen.

Også Nye Borgerliges Karsten Byrgesen har sagt ja til at gå i valgforbund med Den Demokratiske Borgerliste, og mener det er nødvendigt at arbejde tværpolitisk i Fredericia:

– Hvis vi går lidt op i et større perspektiv, så sidder vi med en situation, hvor Socialdemokratiet har spillet sig selv helt af banen. Vi har haft en borgmester, der forsvandt stort set hen over natten og efterlod sig et kaos, der af eksperter bliver kaldt lige så stort som det Brixtofte efterlod i Farum. Man har en eklatant dårlig ledelse i Socialdemokratiet, og det har betydet, at tre chefer er blevet sendt hjem. Det er et morads. Det koster millioner af kroner. Det koster et tocifret millionbeløb at rydde op efter det som Socialdemokratiet har stået for de sidste mange år i Fredericia. Her har vi nu et total godt alternativ. Et nyt Fredericia-kort. Der er faktisk seks esser. Hver af partierne er et es, siger Byrgesen om den nye tværpolitiske alliance.

Byrgesen understreger, at man ikke er ens, og det skal man heller ikke være. Men de går ind for at man skal have et nyt styre i Fredericia. Byrgesen mener at Sune Nørgaard har nogle gode og solide holdninger, både på det sociale område og misbrugsområdet. Også KDs spidskandidat, Henrik Thermansen Møller føler at Den Demokratiske Borgerliste passer godt ind i hans tanker om politikken i Fredericia. Møller vil gerne understrege at KD ikke er et blåt parti, men derimod også rummer mange af de områder, som Den Demokratiske Borgerliste står for på eksempelvis det sociale område.

– Vi er et midterparti, der peger blåt. Vi har fælles punkter, så vi kan arbejde tæt sammen. Jeg mener faktisk at os seks der sidder her, udgør et socialt Fredericia. Hvis vi bliver valgt ind, så bliver det ikke som Socialdemokratiet, når de påstår at de kører et socialt Fredericia. De svigter samtlige af vores svage i samfundet. Det vil vi seks partiledere gøre noget ved, og samtidig vil vi føre en ansvarlig økonomisk politik. Vi byder Sune velkommen, for vi ved han passer godt ind i vores flok, siger Henrik Thermansen Møller.

Venstre er i dag det største borgerlige parti i byrådet, og med de nye markante profiler i valgforbundet føler han, at mulighederne for et godt valg i november 2021, er blevet styrket. Valgforbundet er nu det største i Fredericia. Peder Tind, der er spidskandidat for Venstre, mener det er et politisk projekt med løsninger, der nu bydes ind med:

– Jeg er glad for, at vi har seks partier, der viser Fredericia, at der er et stærkt alternativ til det, vi har i dag. Vi giver en garanti: En stemme på de her partier, er en stemme på et alternativ og en ny borgmester i Fredericia. Men også at alle stemmer tæller med. De sidste to valg har vi faktisk oplevet, at vi har mistet næsten 1000 stemmer, som ikke blev talt med i det store regnskab. Det er vigtigt at holde fast i alle de gode ting, der sker i Fredericia. Vi er seks partier med et stærkt hold og dygtige kandidater. Men vi skal erkende, når der er udfordringer. Sune og jeg har mødtes omkring de erkendelser, og den dialog viser tydeligt, at vi kan finde hinanden på mange områder, siger Peder Tind.

Med dannelsen af det nye valgforbund er der skabt en rækkevidde fra rød blok mod blå blok, hvor partierne således enes om at gå til valg på at få et magtskifte i Fredericia ved kommunalvalget i november måned. Dermed er der lagt op til ekstra spænding, når stemmerne tælles op. Den Demokratiske Borgerliste vil i næste uge præsentere deres detaljerede partiprogram.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Karsten Byrgesen
Karsten Byrgesen (@karstenbyrgesen)
22:14 - 6. maj 2021 22:14

Tillykke til alle Fredericianere der er trætte af det socialdemokratiske styre, lukketheden og uigennemsigtige oplæg og beslutninger. Der er en anden vej end den røde, hvor Enhedslisten og Socialdemokratiet har sat dagsordenen. Der er nu kastet en “sekser” med et stærkt valgforbund, som her til aften så dagens lys. Karsten Byrgesen, Nye Borgerlige

Andreas Tobiassen
Andreas Tobiassen
10:46 - 7. maj 2021 10:46

Det er da dejligt, at du mener at Enhedslisten har sat dagsordenen. Omvendt må det da være uhyre træls at være 4 mandater fra V og to fra DF som så tydeligvis ikke har gjort det ifølge dig.
Du vrøvler – igen igen.

Bjørn Medom Nielsen
Bjørn Medom Nielsen (@bjoernmedomnielsen)
22:56 - 6. maj 2021 22:56

Blot et spørgsmål: Hvem er jeres borgmesterkandidat?

Jørn Vestergård
Jørn Vestergård
08:51 - 7. maj 2021 08:51

Alle andre end fra Socialdemokratiet som har og er er en skamplet for byen 💙💙

Bjørn Medom Nielsen
Bjørn Medom Nielsen (@bjoernmedomnielsen)
10:17 - 7. maj 2021 10:17

Socialdemokratiet kommer med et navn på borgmesterkandidaten (99,9 % sikkert Steen Wrist) – så ved vælgerne hvem! Hvad er navnet på valgforbundets kandidat?

Jesper
Jesper
14:09 - 7. maj 2021 14:09

Der kan nå at løbe meget vand i åen, inden det bliver november.
Derfor er det irrelevant at udpege en kandidat til bordenden på nuværende tidspunkt.
Mon ikke det bliver den person /det parti i forbundet, som løber med flest krydser…?
Læs eventuelt Jørn vestergårds svar igen.

Tommy Rachlitz Nielsen
Tommy Rachlitz Nielsen (@tommyrachlitznielsen)
15:27 - 7. maj 2021 15:27

Hej Bjørn. Igen vil jeg forholde dig at du er/bør være klogere end det du her ligger for dagen. At de røde kun kan stille med en kandidat siger vel mere om dem end om de borgerlige. Når vi siger at vi går ind for åbenhed og ordentlighed så mener vi det faktisk. Derfor lader vi også vælgerne træffe deres beslutning og så forhandler vi ud fra det. Vi klapper ikke noget af før følgerne har talt

Ove Nygaard
Ove Nygaard
17:12 - 8. maj 2021 17:12

Der er stadigvæk muligheden for at stemme “blankt”, for med dette sammensurium af et valgforbund, kan man komme til at lægge stemme til en kandidat, som man under ingen omstændigheder vil støtte, og som er en del af de to byrådsperioder, som er endt så katastrofalt. S har hovedansvaret, men øvrige partier, der genopstiller, er medskyldige i, at de ikke har reageret i tide. Nye Borgerlige ser jeg bort fra i “skylden”, for partiet er ikke valgt ind i byrådet, men “hoppet fra løsgænger”, men jeg vil aldrig lægge min stemme, hvor blot en mikroskopisk flig kunne hjælpe partiet i byrådet, og det gælder også et par af de øvrige partier. Jeg afstår fra at nævne navne, men V har også skuffet mig, og kun 75 procent af de nu siddende byrådsmedlemmer fra dette parti, vil jeg kunne støtte. Ja, det er ikke nemt at være vælger i Fredericia Kommune, men det er jo også “en alvorlig sag”!