Venstre har i mange år ønsket det. Konservative ligeså. Dansk Folkeparti mener, at erhvervslivet har leveret, og går derfor også ind for at udfase dækningsafgiften. Nu vil Socialdemokratiet også fjerne dækningsafgiften. Det har stor opbakning i erhvervslivet, men venstrefløjen er imod. Både SF og Enhedslisten har svært ved at stemme for. Men for Nye Borgerlige er situationen en anden.
Dækningsafgiften er defineret som en særskat på erhvervsejendomme. Det er optionelt for kommunerne, om de vil have en dækningsafgift eller ej. Fredericias nabokommuner har ingen dækningsafgift. Formålet med afgiften er at dække de udgifter, som påføres kommunen som følge af erhvervsejendommen. Socialdemokratiet foreslår nu, med stor opbakning fra et flertal i byrådet og erhvervslivet, at udfase dækningsafgiften helt.
Det er et forslag, som Nye Borgerliges medlem af Fredericia Byråd, Karsten Byrgesen, glæder sig meget over.
– Jeg tænker sådan set, at det er et ønske som Nye Borgerlige har fremført ved de seneste budgetforhandlinger i Fredericia. Jeg er sådan set glad for, at Socialdemokratiet endelig går denne vej. De har sagt tidligere, at det ville man ikke. Så et eller andet stort er der sket, siger Karsten Byrgesen.
– Jeg har haft en forhandling med Steen Wrist om det sidste år, hvor han sagde, at det der var udfordringen var det, at vi står dårligt i relation til at få folk i arbejde i Fredericia. Om vi reelt står bedre nu ved jeg ikke. Vi har stadig håbløst for mange – og mangel på arbejdskraft. Men der sagde han, at fik vi styr på situationen så vi kom på landsgennemsnittet få et beløb der kunne gå til at afskaffe dækningsbidraget, fortsætter han.
De røde må gerne melde sig ud
For Karsten Byrgesen er det en fantastisk nyhed, at Socialdemokratiet vil fjerne dækningsafgiften. Selv mener han, at det er en unfair skat.
– Når vi ser, at vi har en kommunekasse, der vokser år for år, så er det fordi vi tager penge fra borgerne og putter dem i kommunens kasse. Formuen vokser år for år. Det er positivt, at vi kan få dækningsafgiften væk. Det er unfair, at vi beder virksomhederne om at betale en skat på grund af deres bygninger, for de betaler i forvejen skat til byen, samtidig med, at de sikrer arbejdspladser og at hjulene kører rundt. Det er en syg skat, siger Karsten Byrgesen.
Dog tør han ikke sælge skindet før bjørnen er skudt.
– Men jeg vil gerne have lov til at se det, før jeg tror på det. Derudover skal vi kigge tallene igennem igen. For vi er først på sikker grund, når vi ikke længere skal betale midtvejsregulering. Det vil jeg gerne se dokumentation for, siger Karsten Byrgesen.
– For nogen virksomheder har det ikke ret stor betydning, men symbolsk har det en meget stor betydning, når vi vil trække virksomheder til. De skal ikke vælge Fredericia fra på grund af det. Det er et godt konkurrenceparameter at fjerne det. Man skulle aldrig have opfundet det her. Virksomhederne betaler i forvejen rigtig meget.
Både Enhedslisten og SF har svært ved at se sig selv i et budget med en fjernelse af dækningsafgiften. Men det bekymrer ikke Karsten Byrgesen.
– Jeg synes, det er helt fint. De der yderfløjspartier derovre har det med, at alle andre skal betale for deres fest. Jeg synes, de skulle bruge kræfter på at finde ud af, hvad erhvervslivet betyder for samfundet. Uden erhvervslivet var der ingen arbejdspladser. Jeg tager fuldstændig afstand fra den holdning med, at alle skal have lige meget. Det er ren kommunisme, de kører. Så det gør mig ikke spor, at de ikke er med. Skat er noget alle andre, end dem selv, skal betale, siger Karsten Byrgesen og fortsætter:
– Mine øjne er fuldstændig tørre i forhold til dem. De må meget gerne trække sig fra budgetforhandlingerne.
– Det her ændrer ikke noget ved balancen i byrådet. Det er lokalpolitik. I samme øjeblik som de røde partier ser hvilken vej det går, så må de gå med. De er trods alt det parlamentariske grundlag. Der er ikke nedfældet, at de ikke må røre ved dækningsafgiften, forklarer Karsten Byrgesen og fortsætter:
– Jeg ved ikke hvad der er galt med Enhedslisten i virkeligheden, men de har særstandpunkter, der ikke passer godt med Socialdemokratiet eller de blå partier. Derfor reagerer hun (Cecilie Roed Schultz red.) på den her måde. Men hun kan vælge at lade være med at være med. Hun er trods alt marginal. Hvis ikke hun vil være med, så går vi ikke glip af noget.