Danske Digterruter åbner fredag den 6. maj en lyd- og naturrute til ære for digteren og forfatteren Inger Christensen, der blev født og voksede op i Vejle.

Inger Christensen (1935-2009) er en af Danmarks største lyrikere nogensinde. Samlinger som det (1969), alfabet (1981) og Sommerfugledalen (1991) er hovedværker i moderne dansk litteratur, men også internationalt berømmede. Nu åbner en vandrerute med lytteposter, som fører ind i hendes kunst og ud i hendes landskab. Ruten snor sig gennem barndommens bydel Vestbyen og ud i Vejles prægtige omgivelser med å, bakker og dale og fjord.

Man kan følge i de fodspor, hun satte her, fra hun kom til verden i 1935, til hun flyttede fra Vejle efter gymnasietiden. I lydfortællingerne vil Helle Solvangs stemme guide dig fra sted til sted. Skuespiller Marie Tourell Søderberg fortolker digte af Inger Christensen, og tre sange bliver sunget af sanger Julie Maria.

– Danske Digterruter er stolte af ruten for Inger Christensen, som forankrer hendes kunst i Vejle. Det var medarbejdere ved Vejle Kommune og Vejle Bibliotekerne, der tog et initiativ, og det er Helle Solvang, som har haft det kunstneriske ansvar for etableringen af ruten. Vejles store datter synger nu i by, bakker og dale. Tak til alle involverede, siger Johs. Nørregaard Frandsen, professor emeritus ved SDU, leder af Danske Digterruter.

Poesi til tiden
Åbningen markeres ved et arrangement i Spinderihallerne fredag den 6. maj. Der vil være taler og eksempler fra ruten og fra de lydfortællinger, der er kunstnerisk tilrettelagte og produceret af Helle Solvang i samarbejde med Vejle Bibliotekerne og Danske Digterruter.

– Inger Christensens poesi taler lige ind i vores tids klima-og biodiversitetskrise. Den udtrykker en dyb kærlighed til naturen og også en tvivl på menneskenes evne til at passe på den. Hun retter en appel om at vågne op til det faktum, at vi er forbundne med hinanden og naturen, siger Helle Solvang, kunstnerisk tilrettelægger.

Byen satte sig spor
Det er paradoksalt nok ikke særlig kendt uden for byen at Inger Christensen voksede op i Vestbyen i Vejle. Ruten formidler både hendes tilknytning til konkrete steder og natur, og hendes enorme kunstneriske vingefang, der førte til flere indstillinger til Nobels litteraturpris.

– Inger Christensen flyttede som voksen fra Vejle, men man kan se, hvordan byen og naturen blev ved at sætte sig spor i forfatterskabet, siger Lone Ulvbjerg, bibliotekar ved Vejle Bibliotekerne.

– Det har været et privilegium at skabe denne lokalforankrede fortælling om Inger Christensen i Vejle, fordi så få kender til den del af hendes liv. Man vil fra nu af vide, at Sommerfugledalen nok foregår i Brajcinodalen, men er inspireret af en eng i Vejle i Inger Christensens barndom. Det tilføjer en helt ny dimension til værket, siger Helle Solvang.