Tidligt i morges sendte Fredericia Kommunes tidligere borgervejleder sin årsrapport til 21 byrådsmedlemmer samt pressen. Klokken var 04.57, da flere byrådsmedlemmer bemærkede en notifikationen på deres telefoner. Men klokken 07.41 var mailen væk.

Artiklen er opdateret med citater fra samtlige af byrådets partier.

Den tidligere borgervejleder Jesper Gottlieb i Fredericia Kommune har denne morgen sendt en årsrapport inklusivt sagsakter fra hans egen personalesag i Fredericia Kommune. Denne er sendt til 21 byrådsmedlemmer samt pressen, men da pressen rettede henvendelse til byrådsmedlemmerne var mailen ikke at finde deres mail. Ud af 21 byrådsmedlemmer har vi talt og skrevet med 13. Her fortæller syv, at de har fået en notifikation, men ikke har fået mailen.

Denne mail blev sendt til byrådet i morges.

– Jeg så, at der var kommet en mail fra Jesper Gottlieb. Jeg havde en notifikation – jeg kunne se, at det var den årlige rapport til byrådet. Det undrede mig, idet han er fratrådt, men jeg kender ikke fratrædelsesaftalen, så jeg blev nysgerrig og ville åbne den, men da jeg åbnede mailboksen var den ingen mail fra ham. Det undrede mig, fortæller Tommy Rachlitz Nielsen fra Det Konservative Folkeparti.

Han gik derfor i gang med at tjekke alt efter på sin computer.

– Jeg tænkte først, at den kunne være røget i spamfiltret, men der var den ikke. Jeg tænkte også, at den kunne være slettet, men den var ikke i slettet post. Jeg kiggede alle de steder, hvor en mail nu engang kan havne, men jeg undrede mig hele tiden, for jeg havde jo ikke rørt ved mailen. Jeg tændte computeren og satte en søgning i gang i hele Outlook, men der dukkede ingen mail op fra Jesper, udover en række korrespondancer fra tidligere. Det hele undrede mig, siger Tommy Rachlitz Nielsen, der besluttede sig for at kontakte kommunaldirektør Camilla Nowak Kirkedal og borgmester Steen Wrist.

– Mine mails skal ikke forsvinde fra min mailboks, og da slet ikke på en politikermails, hvor befolkingen henvender sig løbende, så jeg rettede omgående henvendelse til kommunaldirektøren og borgmesteren, og bad om en undersøgelse af, hvad der var sket. Den undersøgelse er nu i gang, men jeg kan ikke forestille mig, hvad der er sket, når der forsvinder mails, der har været under notifikationer. Jeg er selvfølgelig bekymret, særligt i en tid, hvor IT-sikkerhed i Danmark er noget, vi skal have helt styr på, og der er ingen, der skal slette mine mails.

Opdateret 09.47: Danske Digitale Medier A/S har talt med 14 byrådsmedlemmer. Alle fortæller, at de ikke har fået mailen.

Tommy Rachlitz Nielsen.

Opdateret 09.48: Tommy Rachlitz Nielsen har fået en foreløbig forklaring.

– Jeg har givet tilladelse til, at de må tjekke min mail, og jeg blev kontaktet for kort tid siden, at den lå i slettet post, men det undrer mig, fordi jeg har tjekket der. Men jeg fortsætter med at følge op på sagen, slutter Tommy Rachlitz Nielsen.

Opdateret 09.56:

Danske Digitale Medier A/S har spurgt 14 byrådsmedlemmer – og alle bekræfter, at de ikke har slettet mailen.

Karsten Byrgesen.

Karsten Byrgesen: Meget alvorligt

– Sagen om den tidligere borgervejleders mail – der er sendt til byrådsmedlemmer i Fredericia – rejser både spørgsmål og svar. Der kan være en naturlig forklaring på, at mailen var adskillige timer om at finde min ind boks. Miraklet er sket, men guderne må vide hvorledes det er gået til. Som en form for ”kompensation” har jeg modtaget den mystiske mail tre gange klokken 09:45, 09:47 og kl. 09:58, siger Karsten Byrgesen fra Nye Borgerlige og uddyber:

– Jeg håber ikke, der har været andre fingre med i spillet end sætternissens, eller at Jesper Gottlieb (tidl. Borgervejleder) blev lyst så meget i band, at hans eventuelle mails ender på et kommunalt sidespor. Sagen handler om en af Grundlovens mest omtalte regler, nemlig paragraf 72, der handler om retten til at modtage post, som ikke har været åbnet og dermed set af andre end afsender og modtager. Også kaldet brevhemmelighed.

Susanne Eilersen. Arkivfoto: AVISEN

Susanne Eilersen: Det er bekymrende

2. viceborgmester, Susanne Eilersen, var en af dem, der så notifikationen med mailen tidligt fredag morgen.

– Jeg så en notifikation på min tidligt imorges inden, at jeg gik i bad.  Jeg kunne se, at der var kommet en mail fra Jesper Gottlieb. Jeg glemte den efterfølgende, men da jeg så ville se, hvad han havde skrevet, var den pludselig væk. Det undrer mig meget. Når jeg har læst jeres artikel om, at den også er forsvundet fra andre byrådsmedlemmer er det forudroligende. Er det systemet, der brister eller er det en bevidst handling? Det skal vi finde ud af. Vi har tidligere været forholdt oplysninger med dagsordner, der blev taget af under den tidligere borgmester, og nu er dette sket. Det er bekymrende, når man opdager sådan noget. Vi skal finde ud af hvad er sket, siger Susanne Eilersen.

Peder Tind vil have det undersøgt

Venstres politiske ordfører, Peder Tind, har ikke set en notifikation, men er opmærksom på sagen.

– Jeg har ikke set den notifikation, som flere har. Jeg er blevet fortalt det, og er opmærksom på det. Jeg har selv modtaget en mail ved 10-tiden, som jeg ikke har åbnet endnu, men jeg vil have en undersøgelse af, hvad der er sket. Det lyder meget mærkeligt, siger Tind.

Cecilie Roed Schultz. Foto: AVISEN

Cecilie Roed Schultz har fået forklaring

Enhedslistens Cecilie Roed Schultz fortæller, at hun har fået en forklaring på, at der kom tre mails ved 10-tiden.

– Jeg er blevet oplyst, at da filerne i mailen var så store, at den var lang tid undervejs og derfor først kom der, siger hun.

Hun ikke selv set nogen notifikation tidligt fredag morgen.

– Hvis andre har oplevet det, så skal man tjekke op på, hvad der er sket, siger hun.

Steen Wrist.

Borgmester kommer med forklaring

Borgmester Steen Wrist har fået en forklaring af forvaltningen.

– Det vi har fået oplyst fra forvaltningen er, at grundet de store vedhæftede filer er mailen i første omgang opsamlet af kommunens sikkerhedsfiltre, siger han.

Connie Maybrith Jørgensen.

SF’er havde ikke set notifikation

I første omgang havde SF’s Connie Maybrith Jørgensen ikke hørt om sagen, da hun havde siddet i møde det meste af formiddagen. Hun kendte derfor kun til sagen via Danske Digitale Mediers udlægning i telefonen til hende. Efter opkaldet tjekkede SF’eren hendes mail og oplyse følgende:

– Jeg har modtaget mailen fra Jesper (Gottlieb, red.) 9:48. Jeg har ligeledes modtaget en orientering om, at mailen grundet omfanget af vedhæftninger er blevet hængende i serveren.

Danske Digitale Medier A/S har sendt mailen videre til flere byrådsmedlemmer, der modtog den med det samme efter, at vi havde sendt den.

Borgervejleder følte sig forpligtet til at orientere byrådet

– Jeg føler mig forpligtet til at orientere Byrådet, der er min arbejdsgiver indtil midnat og har derfor skrevet en sidste årsberetning. Jeg ønsker, at Byrådet bliver orienteret om tilstanden i kommunen. Byrådet har ikke tidligere fået afskedigelsessagens dokumenter, selvom jeg udtrykkeligt har bedt om det.

Danske Digitale Medier A/S videresendte samme mails med i alt 19 bilag, hvor ingen af disse fylder særlig meget, alle gik direkte igennem til flere byrådsmedlemmer. 

Dokumentation: Det står der i mailen

Hej

Med denne mail modtager du nedenstående – hvis det virker uoverskueligt kan du fra i morgen d.1.oktober 2022 finde disse kronologisk på min hjemmeside borgervejleder.dk:

 • Årsberetning til Byrådet april 2021 – marts 2022
 • Indkaldelse d.8.februar 2022 til tjenstlig samtale d.10.februar 2022
 • Kommunaldirektørs mail til Byrådet, sendt efter tjenstlig samtale d.10.februar 2022
 • Referat af tjenstlig samtale d.10.februar 2022
 • Partshøring d.16.februar 2022 om påtænkt tjenstlig advarsel med svarfrist d.2.marts 2022
 • Eksempler på udfordringer – som opfattet af forvaltningen. Medsendt partshøring d.16.februar 2022
 • Svar på partshøring om påtænkt skriftlig advarsel
 • Bilag til svar på partshøring om påtænkt skriftlig advarsel
 • Afgørelse om advarsel d.8.marts 2022
 • Indkaldelse til afklarende samtale d.16.marts 2022, sendt d.14.marts 2022 (af en eller anden årsag har HR-chefen dateret indkaldelsen d.14.februar 2022. Måske var hele forløbet allerede planlagt og dokumentet klargjort allerede d.14.februar 2022?)
 • Mine bemærkninger til indkaldelsen 1 af 3
 • Mine bemærkninger til indkaldelsen 2 af 3
 • Mine bemærkninger til indkaldelsen 3 af 3
 • Mail 1 til HR-chefen efter afklarende samtale d.16.marts 2022
 • Mail 2 til HR-chefen efter afklarende samtale d.16.marts 2022
 • Referat af afklarende samtale d.16.marts 2022
 • Indkaldelse til tjenstlig samtale d.24.marts 2022, sendt d.23.marts 2022 (ja, dagen før)
 • Fratrædelsesaftale indgået efter tjenstlig samtale d.25.marts 2022 1 af 2
 • Fratrædelsesaftale indgået efter tjenstlig samtale d.25.marts 2022 2 af 2

Med venlig hilsen

Jesper Gottlieb

Bilag