Den tidligere statsminister Lars Løkke gæstede i går Fredericia. Her var besøgte han først Sønderparken, inden han trak massevis af fredericianere til centrum af Fredericia. Her fortalte han om et samarbejde over midten, men også for en stor interesse for det politiske projekt; Moderaterne.

Lars Løkke blev modtaget af blandt andet den lokale kandidat for Moderaterne, Kasper Søstrøm, men også direktør for Boligkontoret Fredericia, Finn Muus, der viste rundt i Sønderparken. Her var partilederen meget nysgerrig på, hvordan man var lykkedes med at komme af ghettolisten. Her var et aktivitetshus og en aktiv indsats fra beboere, kommune og boligselskab en stor del af forklaringen, hvilket glædede Løkke, der kørte videre til gågaden i Fredericia. Den tidligere statsminister mødte her mange forskellige spørgsmål, fredericianerne var nysgerrige på flere aspekter: Både det politiske projekt, et samarbejde over midten, men også hvem der skal være statsminister i Danmark efter valget. Netop samarbejdet over midten blev i valgkampen 2019 introduceret af Lars Løkke, da han som Venstre-statsminister udgav en bog under valgkampen. Han hentede undervejs hele ni mandater efter den udmelding.

Finn Muus og Lars Løkke i samtale. Foto: AVISEN

– Vi kan forvente, at vi vil arbejde benhårdt på at få de to blokke til at forene sig, og komme med nogle løsninger, som Danmark har brug for. Vi har et sundhedsvæsen, der er ved at smelte sammen og sande til, og der er brug for nogle ting lige nu og her. Derfor har vi lagt en akutplan frem med nogle punkter, for at stoppe blødningerne i vores sundhedsvæsen, men vi siger jo også, at der er brug for en mere grundig reform, og den kommer ikke, hvis de blå eller de røde sidder med det alene, det kræver, at der er nogle, der presser det frem. Det er i hvert fald noget af det, man kan forvente, siger Løkke, der har en god fornemmelse af de udmeldinger og i det hele taget Moderaterne.

– Jeg møder kæmpe interesse, når jeg præsenterer et nyt parti for folk, her vil du sikkert sige, at det skal jeg svare, for du finder sikkert ikke en eneste politiker, der kun møder sure mennesker, der vil stemme på dem. Men helt ærligt så møder jeg stor interesse. Jeg har lavet mange valgkampe i mit politiske liv, og har altid haft en ret sikker fornemmelse af, om det er gået op eller ned. Det er både noget med at kigge på målingerne, men det også bare det at have fornemmelsen af det, og jeg har sådan set en ret god fornemmelse. Folk er oprigtigt nysgerrige og positivt interesseret, fortæller Lars Løkke.

.

Hvem skal være statsminister efter valget? Det er det store spørgsmål. Aktuelt har tre kandidater meldt sig som statsministerkandidater, men den erfarne politiker, Løkke, spøger i kulissen, både som statsministerkandidat eller som kongemager.

– Det er noget nyt, at jeg ikke snakker personer men emner. Det går ligesom begge veje, fordi der er klart nogle mennesker, der sidder derude, og tænker: Jamen det er fint nok, men du skal fortælle os hvem, der skal holde nytårstalen. Vi kan ikke holde ud at se ham eller hende holde nytårstalen. De mennesker har jeg det selvfølgelig lidt svært med, for jeg kan jo ikke stå her, og garantere hvem, der kommer til at holde næste nytårstale. Til gengæld møder jeg rigtig mange mennesker, der er interesseret i, hvad der bliver sagt i nytårstalen, og som interesserer sig for, hvad der skal ske med Danmark, og det er jo dem, der interesserer sig for at stemme på Moderaterne, siger Lars Løkke.

Den lokale Kasper Søstrøm stiller op for Moderaterne. Foto: AVISEN.

Et af de helt store temaer i valgkampen er den aktuelle økonomiske krise, og her tror Løkke ikke på en masse hjælpepakker. Økonomiske kriser er noget helt andet end en sundhedskrise, hvor staten lukkede virksomheder ned, og de derfor modtog økonomisk støtte. Imens Løkke slog fast, at en økonomisk støtte under en økonomisk krise blot forlænger krisen. Han appelerer derfor til nøjsomhed og is i maven.

– For at vi kan komme ud af de her hårde tider, så skal der – det lidt kedelige svar, men lidt is i maven til. Hvis vi bilder danskerne ind, at vi kan få det der til at gå væk, og at vi kan lave alle mulige hjælpepakker, så forlænger vi bare krisen, og det er et budskab for under corona, der var det jo noget andet. Det var en sundhedskrise, den kom, og den gik, og iøvrigt havde vi også staten, der sagde at du ikke måtte åbne din butik, og så var de her hjælpepakker en nødvendighed, men det her er noget andet. Her er det jo hele verden, der er under pres af energimangel og priser, der stiger opad, og hvis vi bare hælder benzin på bålet, så vil det bluse endnu hårdere. Det er intet muntert budskab, og jeg kan mærke, at det hurtigt trænger ind hos de ældre, og dem på min egen alder, fordi de kan huske sådan noget som bilfrie søndage, energikrisen i 70’erne, unges arbejdsløshed på 25 procent, altså da jeg gik i gymnasiet, der var vi ikke bange for klimakrisen, der var vi bange for ikke at have job, når vi var færdige med vores studentereksamen – de her generationer, de ved godt, at der er noget, som hedder nøjsomhed, siger Lars Løkke og uddyber:

– Vi har haft rigtig mange år, hvor det bare er gået fremad, ingen renter og alt det her, og nu er der nok nogle år, hvor det bliver lidt hårdere, og det kan ikke nytte noget, at vi bilder danskerne ind, at nu kan vi trylle det hele væk, for så forlænger vi det blot bare. Samarbejdet er en vej frem, det er der ingen tvivl om. Det handler også om, at vi ikke kommer til at stå, og overbyde hinanden i lette løsninger, der lyder lækre, men som i virkeligheden gør livet sværere for os allesammen på sigt. Jeg tror selv når valget er overstået, at så vil en ny regering, være nødt til at fremlægge en ny finanslov, en finanslov, hvor man strammer en lille smule op. Gøres det klogt og med omtanke, så ville der også være mulighed for, at man kan gøre noget målrettet for dem, der mest har brug for hjælp, for eksempel vores pensionister.

Lars Løkke i Fredericia. Foto: AVISEN

Lars Løkke Rasmussen ønsker en fornuftsbalanceret tilgang.

Vi andre kan jo gøre et eller andet, for at prøve at forandre vores situation, vi kan tage en time ekstra på jobbet eller et eller andet, men hvis du er folkepensionist, og ikke har andet, så kan du jo ikke gøre noget. Der regulerer vi jo pensionerne, sådan at når inflationen stiger, så stiger pensioner i takt med denne. Men det sker jo med meget forsinkelse, kunne man overveje, at man kunne rykke det frem, og det ville man godt kunne, hvis man samtidig strammede nogle andre steder. Jeg tror, det er den fornuftsbalanceret tilgang, som vi skal have til det