Et bredt politisk flertal er enige om at sætte læreruddannelsen fri, gøre uddannelsen mere praksisrettet og sikre en større faglighed. De studerende kan starte på den nye uddannelse allerede til sommer.

Et bredt flertal i Folketinget er enige om den nye bekendtgørelse, der skal danne rammerne for en bedre læreruddannelse. Med flere timer, mere praktik, feedback og vejledning er det målet at give de kommende studerende en mere ambitiøs og attraktiv uddannelse.

Det skal gøre, at flere lærerstuderende bliver i faget efter deres uddannelse. Praktik og flere undervisningstimer er afgørende for at sikre sammenhæng mellem studiet og hverdagen som lærer. Og vil i sidste ende styrke den danske folkeskole.

Undervisningen på den nye læreruddannelse vil være mere virkelighedsnær, så de nye lærere er bedre forberedt på eksempelvis klasseledelse, inklusion og skole-hjem-samarbejde. Ligesom de studerende kan se frem til at få en tredjedel mere praktik.

Samtidig gør bekendtgørelsen op med de detaljerede mål i de nuværende kompetencemål. Det handler om at forenkle delene i uddannelsen og i stedet erstatte dem med klare formål, så den enkelte underviser og uddannelse får mere frihed.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:

-Lærerne gør en kæmpe forskel i vores skoler og for vores børn. Derfor er det afgørende, at vi har dygtige og veluddannede lærere. Jeg er rigtig glad for, at vi allerede fra sommeren 2023 kan slå dørene op til den nye læreruddannelse. Vi giver de nye lærerstuderende en bedre uddannelse med mere faglighed, så de vil møde mere praksisnære forløb, der skal inspirere flere til at gennemføre uddannelsen og blive i faget efterfølgende.

Fakta
– Den politiske aftale er indgået mellem Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og – Dansk Folkeparti, der udgør forligskredsen bag læreruddannelsen. Med i denne aftale er desuden Enhedslisten og Alternativet. Moderaterne har efterfølgende tiltrådt aftalen.
– En udviklingsgruppe bestående af Danske Professionshøjskoler, Kommunernes Landsforening, Danmarks Lærerforening og Lærerstuderendes Landskreds afleverede i november 2021 anbefalinger til en ny læreruddannelse til uddannelses- og forskningsministeren.
– I dag falder hver tredje lærerstuderende fra på studiet.
– Der har været etableret 25 faglige grupper til udarbejdelse af i alt 30 fagbeskrivelser.
– I alt har 91 fagpersoner været involveret i udarbejdelsen af fagbeskrivelserne.
– Fagbeskrivelserne vil i fremtiden være maksimalt én side pr. fag.