52-årige Henrik Osen har haft et alkoholmisbrug i 20 år. Men med hjælp fra Alkoholbehandlingen i Kolding Kommune har han nu været ædru i 18 måneder.

”I løbet af mine børns opvækst har der altid været problemer, når vi har skullet ud. I biografen eller zoologisk have. Jeg kunne jo ikke have sprut med, så tit fandt jeg en undskyldning for ikke at tage med. Når jeg nu kan det i dag, kan jeg se, hvor meget jeg er gået glip af,”

Henrik begyndte at drikke, da han for 30 år siden flyttede helt alene fra barndomshjemmet på Fyn til Kolding. I dag kan han kalde sig 100 procent tørlagt på 18. måned. Når Henrik kigger tilbage, kan han se, at han har haft et misbrug i 15-20 år, men det er kun de seneste 10-12 år, han har været klar over det.

”Jeg drak nemt 20 øl om dagen uden at blive påvirket. I dag drikker jeg nok en del mere danskvand end gennemsnittet. Måske er det det her med at have en dåse i hånden,” fortæller han.

Ultimatum fra konen

Henrik drak i skjul i hjemmet. Det var en kamp hver dag at skulle finde nye måder at gemme øl og spiritus og få det drukket, uden nogen opdagede det. Men for 18 måneder siden fandt Henriks kone ud af at han drak og ville skilles. Hun ønskede ikke at være i hans liv, hvis det ikke stoppede.

 

”Det ramte mig hårdt. Jeg gik helt ned med flaget. Men vi snakkede om det og blev enige om, at jeg skulle lægge alkoholen på hylden,” siger Henrik.

Igennem en bekendt havde Henrik hørt om Alkoholbehandlingen i Kolding Kommune, så dér tog han ind til et møde.

”Det var en fantastisk behagelig oplevelse. Jeg blev informeret om mulighederne i centeret og tilbudt et seks ugers introforløb, som jeg kunne starte på med det samme,” fortæller han.

Helt almindelige mennesker

Henrik har altid troet, at han kunne stoppe, når han havde lyst, men det er først, efter at han startede hos Alkoholbehandlingen, at der er sket ændringer i hans liv.

Der er mange muligheder hos Alkoholbehandlingen. For eksempel kan man gå til behandling anonymt, og der er fast en læge og en sygeplejerske tilknyttet hvis man har medicinske spørgsmål. Hvis han skal fremhæve det allerbedste ved forløbet, er det, at han har opdaget at han ikke var den eneste, og at alkoholafhængighed sker for helt almindelige mennesker.

”Da jeg fortalte, at jeg plejede at gemme alkohol i tagrenden på mit skur, var der én af de andre, der sprang op og udbrød ’Sådan gjorde jeg også!’ Jeg kan tale med de her mennesker om ting, som jeg ikke kan tale med mine forældre eller børn eller kone om,” siger Henrik.

Han kalder Alkoholbehandlingen for et godt sted at komme og holde snuden i sporet. Da han begyndte, blev han tildelt en sagsbehandler, som han så fast hver tredje uge, og som hjalp ham med at håndtere problemer som humørsvingninger og abstinenser og de op- og nedture, som ifølge Henrik med sikkerhed vil opstå.

”Og hvis jeg fik trang til at drikke, mindede han mig om, hvordan det føles at vågne om morgenen og ryste over det hele, til jeg får min første øl. Hvordan det føles at skulle holde hele mit liv skjult for min familie,” siger Henrik.

Et stort arbejde

Henrik fortæller, at det er et enormt stort arbejde at skulle holde stien ren. At det er et kæmpe nederlag, hvis man falder i og smadrer alt det, man har kæmpet for i uger og måneder og år.

Han forklarer, at der kan ske to ting, hvis man falder i. Enten vender man tilbage i behandling, eller også trapper man sit alkoholforbrug drastisk op.

”Der er det rigtig vigtigt med en behandler, der kan fortælle, at det ikke er et nederlag, men tværtimod et af de slag, livet giver. Og at dem kommer der flere af. Man bliver mindet om alle de positive ting, man har fået ud af at kvitte alkoholen, og så skubbet op på hesten ingen.”

Henrik er aldrig selv faldet i. Han er glad for sit liv, som han kalder ”fantastisk,” og han sætter især pris på, at han nu kan nyde at bruge tid sammen med familien.

”En gang i mellem er der nogle af de andre, der ringer til mig, hvis de er faldet i. Og de vender altid tilbage til Alkoholbehandlingen. Altid. Man får et utroligt sammenhold, når man går igennem så meget sammen,” siger Henrik.

 

For Henrik er en af de bedste ting ved at have lagt alkoholen på hylden, at han skal til at lære sig selv at kende igen.

”Det er 30 år siden, jeg sidst oplevede mig selv som fast ædru. Og jeg har fundet ud af, at jeg faktisk er en flink fyr.” griner han.

 

Få en kop kaffe og mød folk fra Alkoholbehandlingen

 

Mange ved ikke, at Alkoholbehandlingen er det helt rigtige sted at få hjælp til problemer med alkohol. Derfor gør medarbejderne fra Alkoholbehandlingen sig synlige i medier og ved begivenheder. De havde i torsdags den 2/7 stor succes til SOMMER VED SØEN, så der stiller de op igen torsdag d. 16/7 og 30/7 i kommunens campingvogn ”Smutti.”

 

– Vores overordnede mål med behandlingen er, at du bliver i stand til at ændre dit forhold til alkohol, så du opnår et bedre liv både fysisk, psykisk, socialt og familiemæssigt.

– Om problemerne er små eller store, handler om overforbrug, skadeligt forbrug, afhængighed eller om man er pårørende, er uden betydning, oplyser Kolding Kommune

 

Henrik Olsen er et opdigtet navn. Kolding Kommune kender Henrik Olsens sande identitet.