Justitsminister Peter Hummelgaard har sammen med fodboldens aktører og politiet præsenteret en række nye tiltag, der skal håndtere de uroproblemer, der har præget dansk fodbold de seneste sæsoner. Strakskarantæner, deling af overvågningsbilleder og investeringer i kamerateknologi skal sikre, at ballademagere fjernes hurtigere fra stadionerne. Derudover står det nu klart, at der ikke vil være udebanefans til de resterende opgør mellem Brøndby IF og F.C. København i denne sæson.

Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse onsdag efter et møde i Parken tidligere på dagen.

Politiet får mulighed for at udstede strakskarantæne – klubber kan dele videooptagelser

Et af hovedtiltagene i justitsministerens udspil er en ny mulighed for politiet at udstede en strakskarantæne. Det betyder, at personer, der eksempelvis har begået vold eller hærværk i forbindelse med en fodboldkamp, kan forbydes adgang til stadion, mens deres sag behandles.

– Det er komplet meningsløst, at man kan rasere en beværtning eller en butik tæt på stadion dagen inden en fodboldkamp, og så møde op på stadion dagen efter, som om intet var hændt, påpeger justitsminister Peter Hummelgaard og tilføjer:  

– Derfor foreslår vi, at der skal kunne gives en strakskarantæne, og at klubberne skal have mulighed for at dele tv-overvågning af disse fodboldtosser med hinanden.

Foruden strakskarantæner vil fodboldklubberne fremover få mulighed for at dele overvågningsmateriale med hinanden under visse betingelser. Formålet er at sikre, at kendte uromagere ikke blot flytter problemerne fra én tribune til en anden.

Ansigtsgenkendelse rulles ud i Superligaen

Flere klubber har allerede investeret i avanceret overvågningsteknologi for at forbedre sikkerheden. Både Brøndby IF og F.C. København har fået tilladelse til at bruge ansigtsgenkendelse og har opgraderet deres kamerasystemer betydeligt. Divisionsforeningen har desuden ansøgt Datatilsynet om at rulle ansigtsgenkendelse ud til samtlige Superliga-klubber.

– Vi har investeret et stort millionbeløb i at installere ansigtsgenkendelse i Parken, siger CEO i F.C. København, Jacob Lauesen. 

– For at systemet skal fungere, kræver det, at mange flere bliver registreret i hooliganregistret. Ministerens initiativer bidrager til lige netop dette, og derfor bakker vi fuldt ud op om de lovændringer, der lægges op til, fortsætter han.

Også i Brøndby IF fortæller man, at der er foretaget betydelige investeringer for at øge sikkerheden til klubbens kampe, og at der har været en en konstruktiv dialog med Justitsministeriet og myndighederne, hvor der er bred enighed om, at en lille gruppe uromagere ikke skal ødelægge oplevelsen for de mange.

– Vi ønsker, at dem, som ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt, tildeles karantæner, så de ikke får adgang til stadion, fremhæver Brøndby IF’s administrerende direktør Ole Palmå.

Udebane-fanforbud i resten af sæsonen

Divisionsforeningen har desuden fastslået, at opgørene mellem Brøndby IF og F.C. København i resten af sæsonen vil blive spillet uden udebanefans. Det sker som led i arbejdet med at reducere risikoen for konfrontationer både på og udenfor stadion.

– Jeg mener i den forbindelse også, at det er en klog beslutning fra Divisionsforeningens side, at kampe mellem Brøndby IF og FCK vil spilles uden udebanefans i resten af sæsonen. Kampen mod hooliganismen kommer til at fortsætte, og vi stopper ikke, før det igen er roligt og trygt at være på stadion, siger justitsminister Peter Hummelgaard.

Ny straframme for forulempelse af stadionpersonale og politi

Et andet initiativ, der blev drøftet på mødet, er skærpede konsekvenser for forulempelse af politi og personale på eller udenfor stadion. Ifølge Divisionsforeningen vil en sådan adfærd fremover medføre minimum to års klubkarantæne. I grove tilfælde kan straffen øges til fire års karantæne. Derudover vil overtrædere modtage en afgift på enten 5.000 eller 10.000 kroner.

– De initiativer ministeren vælger at sætte i gang allerførst er utrolig velvalgte, fordi de lige præcis sigter på, at vi kan identificere de personer med skadelig opførsel på og udenfor stadion – og kan målrette vores indsats mod dem. Det hænger rigtig godt sammen med en etablering af ansigtsgenkendelse hos alle 3F Superliga klubber, siger Divisionsforeningens formand Claus Thomsen.

Lovforslag på vej i Folketinget

Justitsministeriet forventer at fremsætte et lovforslag i den kommende folketingssamling, der skal implementere tiltagene om strakskarantæne og deling af overvågningsmateriale. Derudover vil der senere på året blive præsenteret yderligere initiativer i kampen mod hooliganisme.

På mødet deltog repræsentanter fra klubberne, fans, Divisionsforeningen, DBU og politiet.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her