ÆLDRE. Fredericia Kommune har skåret markant i udgifterne til ældreplejen de seneste fem år, og kommunen ligger nu blandt de fem kommuner i landet, der har foretaget de største besparelser. Det viser en ny analyse fra fagforbundet FOA, baseret på kommunernes egne regnskaber fra 2019 til 2024.
I Fredericia er udgiften pr. ældre borger over 80 år faldet med hele 21,2 procent i perioden 2019 til 2024. I kroner betyder det, at kommunen i dag bruger 170.691 kroner pr. ældre om året. Til sammenligning er udgifterne på landsplan i gennemsnit faldet med omkring 10 procent fra 195.338 kroner i 2019 til 175.298 kroner i 2024.
Når man ser på nabokommunerne, ligger Fredericia dog stadig relativt højt i forhold til penge brugt på ældreområdet. Billund Kommune bruger flest penge i Trekantområdet med 184.674 kr., mens Middelfart og Vejle ligger lavest med henholdsvis 148.889 kr. og 146.939 kr. Kolding Kommune bruger 165.751 kr., Vejen 163.482 kr., mens Haderslev Kommune bruger 160.500 kr.
Selvom Fredericia altså fortsat bruger flere penge på ældreområdet end mange af sine nabokommuner, er udviklingen en del af en landsdækkende tendens, som vækker bekymring hos fagforbundet FOA. Formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Tanja Nielsen, påpeger, at de store besparelser på ældreområdet, som ses flere steder i landet, uundgåeligt påvirker kvaliteten i plejen.
»Rigtig velfærd kan ikke måles i penge. Det handler også om så meget andet. Men så store forskelle kan man simpelthen ikke ignorere. Det er klart, at man ikke kan levere den samme kvalitet i plejen til de ældre for en hel tredjedel mindre. De her tal er bekymrende,« siger hun.
FOA-formanden undrer sig over, hvordan kommunerne kan spare så meget på ældreområdet, når staten gennem flere år har sikret, at kommunerne kompenseres økonomisk for det stigende antal ældre.
»Der kan sikkert være flere forklaringer på, at udgifterne pr. ældre på den måde magisk er faldet, men jeg skal hilse fra FOA’s medlemmer og sige, at det ikke er fordi de svageste ældre pludselig er blevet mindre plejetrængende de seneste fem år. Tværtimod,« understreger Tanja Nielsen.
Hun opfordrer samtidig vælgerne til at holde politikerne op på deres prioriteringer, når kommunalvalget nærmer sig.
»Der er kun et par måneder til vi skal ned og stemme om, hvem der skal sidde i byrådene og kommunalbestyrelserne. Jeg synes pludselig, der er meget mere at tale om, for en stærk og værdig ældrepleje bør være en mærkesag i alle landets 98 kommuner,« siger Tanja Nielsen.
Tallene fra analysen er beregnet ud fra kommunernes egne indberetninger til Danmarks Statistik og præsenteret i faste priser for 2024.
Du kan se tallene for hele landet her.