I et forsøg på at vende de vedvarende udfordringer med kvælstofudledning har Spiras, Familielandbruget LRS – Vejle, BlueKolding og Kolding Kommune indgået en partnerskabsaftale, der skal yde førstehjælp til Kolding Fjord og Lillebælt. Klima- og Fjordpartnerskabet, som de nu kalder sig, har til formål primært at reducere udledningen af kvælstof i vandmiljøet.

Trods betydelige ressourcer og opmærksomhed de seneste år, har bestræbelserne på at spore og minimere kilderne til næringsstoffer som kvælstof og fosfor i fjorden og bæltet ikke ramt helt plet. Udledningen fortsætter, og vandmiljøet lider stadig under belastningen.

Partnerskabet samler landbrugsforeningerne Spiras og Familielandbruget LRS – Vejle, forsyningsselskabet BlueKolding samt Kolding Kommune i et fælles initiativ. Dette bygger videre på det eksisterende klimapartnerskab, der blev etableret foråret 2023, hvor omkring 15 lavbundsprojekter og vådområder allerede er i gang. Disse projekter omdanner landbrugsarealer til naturområder for at reducere både drivhusgasudledning og kvælstofbelastning.

I en pressemeddelelse fra Kolding Kommune har flere nøglepersoner af partnerskabet kommenteret det nye samarbejde. Jørn Chemnitz, formand for udvalget Natur, Miljø og Klima samt medlem af den nyoprettede styregruppe, udtaler blandt andet:

– Vi kender endnu ikke de helt konkrete opgaver, som Grøn Trepart afføder til kommunerne, men nu har vi skabt en organisering, der gør os parat til at drible af sted med de midler til projekter, som vi forventer at få del i i Kolding.

Partnerskabet består af en styregruppe med repræsentanter fra de fire partnervirksomheders politiske udvalg og bestyrelser samt en arbejdsgruppe af fagpersoner. Næste skridt er at sammensætte en arbejdsgruppe, der skal iværksætte de første fælles indsatser.

Blant andet planlægges videreudvikling af eksisterende samarbejder, skovrejsning, marine naturgenopretningsindsatser samt fokus på spildevandsindsats med særlig vægt på regnbetingede udledninger og miljøfremmede stoffer. Derudover indgår eksperimenterende tiltag som vandtilbageholdelse og tilbageholdelse af næringsstoffer.

Den grønne trepartsaftale, der blev indgået i Folketinget i juni, ligger også i bakspejlet for partnerskabet. Aftalen har som mål at omlægge 390.000 hektar landbrugsjord til skov og natur, herunder 140.000 hektar lavbundsarealer og 250.000 hektar skovrejsning. Selvom der endnu ikke er en politisk aftale på plads, er Klima- og Fjordpartnerskabet klar til at udnytte de muligheder, der måtte opstå.