I en verden med stigende energipriser og et stort fokus på klima, ser fremtiden lys ud hos fredericianske Energy Cool, der fredag fejrede rejsegilde og markerede dagen med taler om byggeriet og fremtiden.

I 2009 lagde virksomheden og Henrik Thorsen en plan. 13 år senere går drømmen i opfyldelse, når en ny grøn konceptfabrik står færdig.

– Det er en fantastisk dag. Det er en drøm, der bliver visuelt synlig. Det har været halvandet år undervejs, og vi holder planen om at flytte i sommerferien. Drømmen var vores plan, som vi lagde i 2009. For halvandet siden var det at få byggeriet sat i værk, det er en drøm i sig selv, vi står her. Nu skal vi være færdige med konceptbyggeriet til sommer, have det testet og begynde at eskalere globalt, siger Henrik Thorsen fra Energy Cool. Virksomheden har dog også allerede globale kunder:

– Vi har kunder i USA, Canada og store dele af Europa i dag. I de lande kommer vi til at kopiere fabrikskonceptet fra Fredericia, både når det kommer til byggeri og fabrik. Vi vækster små 100 procent om året, og det skal vi blive ved med, ikke som målsætning isoleret set, men fordi markedet og behovet er der allerede og alt, hvad vi leverer er grønt. Der er stigende energipriser i verden, og vi leverer energibesparelser, så der er kun en vej at gå for kunderne. Vi skal ud at hjælpe vores kunder med at blive grønne, fortæller Henrik Thorsen.

Den aktuelle verdenssituation med stigende energipriser er også noget Energy Cool mærker – kunder efterspørger virksomhedens løsninger, der sparer strøm.

– Vi mærker absolut de stigende energipriser og efterspørgslen på vores ekspertise nu. Selv under coronakrisen, hvor mange ting blev sat i bero, vækstede vi. Det var fordi, teknologien under coronaen blev synlig: kommunikation har vi alle sammen brug for, og vi leverer noget af den infrastruktur, der skal til for, at du kan kommunikere. Da coronaen lagde sig lidt, kom det grønne igen i fokus som et boost, og med de stigende energipriser kom der igen fart på. Det er klart, at vores kunder bruger rigtig meget strøm, og vi kan hjælpe dem med at spare på strømmen, der er virkelig fokus på det, siger Thorsen.

Det er fabrik nummer et, men væksten i hele verden er stor, og mange flere vil se dagens lys de kommende år. Det slog Henrik Thorsen fast, da han talte til forsamlingen.

– Vi er derude, behovet og kunderne er der. Lige nu drejer det sig om, at vi bliver færdige med at bygge, så vi kan eskalere. Der er kun vej og det er fremad, slår Thorsen fast.

Projektet i Fredericia har virksomheden selv tegnet, og det har givet mange følelser at følge realiseringen.

– Det er mærkeligt, nu har vi selv tegnet og designet det efter vores formål. Så det er fantastisk at stå her i dag, undervejs står man og kigger på en sokkel og tænker nej, hvad er der gået galt her, det er alt for småt, men så kommer der nogle vægge op, og så tænker man, det er dejligt stort. Man er faktisk igennem hele følelsesregistret ved sådan en byggeproces, og det er dejligt at være her i dag og se, at nu tager det for alvor form. Vi forventer, at det står helt færdig efter sommerferien. Om tre uger lukker vi vores andet domicil ned, og dem som arbejder på tværs af hinanden, skal hjælpe hinanden med at komme på plads, og så er det planen, at vi fuldt kørende i det i slutningen af august, slutter Henrik Thorsen.