For fjerde folketingsvalg i træk har Danske Spil odds på valget. Det bliver et helt ekstraordinært spændende valg, hvor der bliver nok at spille på for politiske nørder og andre interesserede.

Valgkampen har raset i flere uger, og hos Danske Spil er har man de største udbud af spillemuligheder på et folketingsvalg nogensinde. Der er odds på, hvem der vinder nøglerne til Statsministeriet, stemmeprocent for partierne, de personlige stemmetal, samt stemmeprocenten.

– Folketingsvalget er en særlig begivenhed – ikke bare for danskerne, men også for os i Danske Spil. Det er noget lidt andet, end det vi normalt laver odds på, og vi har forberedt os længe til valget. Politik er på mange måder helt uforudsigeligt, og især i år er valget ekstra spændende, da der under valgkampen har været heftig udvikling i, hvem der var kandidater til statsministerposten, siger Peter Emmike Rasmussen, der er oddssætter i Danske Spil.

Danske Spil åbnede for første gang valgodds på et folketingsvalg i 2011. Her kunne man spille på, hvem der blev den næste statsminister i Danmark, og siden er der kommet flere spil til.

En rød storfavorit og et blåt kæmpe-comeback
– Spændingen om hvem der bliver Danmarks næste statsminister har nærmest aldrig været større end til dette valg, og vi har allerede set en del overraskelser i løbet af valgkampen – ikke mindst med Lars Løkke, som nu er topkandidat i et gedigent comeback. Han ligger lige efter Mette Frederiksen, som dog fortsat er favorit til at genvinde statsministertaburetten til odds 1,45. Hun bliver efterfulgt af Lars Løkke med odds 3,25 foran Jakob Ellemann med odds 6,00. Søren Pape er oppe i odds 35,00 og må pt. regnes ude af kampen om landets største embede. Kandidaterne fra blå blok har byttet gevaldigt plads over de seneste uger, og så længe der ikke er fundet en endelig, blå kandidat, ser Mette Frederiksen ud til at beholde favoritrollen, siger Peter Emmike Rasmussen, og fortsætter med at forklare om feltets 2. favorit;

– Når vi ser på favoritfeltet, kommer vi altså ikke uden om den tidligere både outsider og statsminister Lars Løkke Rasmussen fra Moderaterne, da hans parti ser ud til at komme ind med flere og muligvis meget afgørende mandater. Og Lars Løkke må vi derfor have seriøst med i ligningen om Danmarks næste statsminister – også selvom Venstre har meldt ud, at de ikke vil pege på ham – og derfor er han vores 2. favorit efter den siddende statsminister, Mette Frederiksen.

Sådan laves odds på valg
At sætte de rigtige odds op til et folketingsvalg er en helt særlig udfordring, der kræver lang forberedelse, hvor meningsmålingerne, politiske debatter og nyheder bliver gransket ekstra grundigt af oddssætterne i Danske Spil.

– Der er ingen tvivl om, at når vi kommer frem til valgaftenen den 1. november, vil der være ekstra nerver på hos os i Danske Spil. Som bookmakere har vi tidligere oplevet, at politik er en svær størrelse at spå om. Det har vi set ved andre store valgbegivenheder som f.eks. Brexit og Trumps præsidentvalg, hvor det var outsiderodds, der vandt, siger Peter Emmike Rasmussen, og uddyber, hvordan oddssætterne finder frem til de sandsynligheder, der ligger til grund for oddsene:

– Vi ser først og fremmest på meningsmålinger, da de ofte er det bedste fingerpeg om, hvilke kandidater, der i øjeblikket har vælgernes gunst. Meningsmålinger er det mest håndfaste, vi har at gøre med som oddssættere i forbindelse med et valg. Derudover holder vi skarpt øje med, hvordan de forskellige debatter går, og hvordan kandidaterne ellers agerer, blandt andet i medierne – og selvfølgelig på, hvordan en evt. regering vil kunne skrues sammen efter et valg. Alt dette tager vi med i betragtning – men man vil nok kunne se, at vores odds meget sjældent afviger meget fra de officielle målinger, når vi taler om noget så særligt som et dansk folketingsvalg.

Det danske folketingsvalg afgøres tirsdag den 1. november. Herefter venter forhandlinger om regeringskonstellationen, hvilket Danske Spil også udbyder spil på.

Odds kan ændres – overblik over de gældende odds på det Danske Folketingsvalg 2022 kan findes her:

https://danskespil.dk/oddset/sports/competition/20193/politik/danmark/danmark-dansk-politik/matches