Byens Rens begærede sig selv konkurs. Pengekassen var ved at være tom, og derfor tog indehaver Ricky Kenbjerg den svære beslutning. Via stor opbakning fra kreditorer og en rørende folkelig opbakning, lavede Kenbjerg en omkonstruktion, der betød, at renseriet mandag den 16. januar igen kunne genåbne.
Det har været en hård omgang for Ricky Kenbjerg, men nu er der smil på læben igen. Renseriet på Jupitervej kører igen på fuld damp. Der ligger store bunker af tøj og duge, der er i kø for at blive renset og klargjort til kunderne. Forud for det er der gået en hård tid for Kenbjerg og medarbejderene. Han fortæller over en kop kaffe på kontoret, hvad der gik forud for omkonstruktionen.
– Vi har fået nogle mavepustere. Vi købte renseriet for 5,5 år siden og satte tæring efter næring på Danevirkevej, og havde relativ lave omkostninger. For 3,5 år siden var vi pressede på plads, da vi stod i hovedet på hinanden. Konceptet virkede og vi så et potentiale, men vi kunne ikke tage flere kunder ind. Vi fik en investor, og kunne se væksten ville komme. Vi kunne se en investering, der ville komme hjem om 5-6 år forude fra nu. Det skete i december 2019, hvor vi tog beslutningen. Fra da jeg lagde røret og sagde vi gør det, så ringede jeg til direktøreren for Dagli’Brugsen og pitchede ham, og han sagde vi skulle mødes. Jeg ringede også til Dagrofa og Salling Group, der også sagde go til ideen. Vi rykkede ind på Jupitervej, og vi støbte gulvet, og den 9. marts 2020 kom coronanedlukningen. Omsætningen gik 92 procent ned. Det var en kæmpe mavepuster, husker Ricky Kenbjerg.
Hele Danmark lukkede ned. Det betød, at Byens Rens måtte følge med i regeringens udmeldinger, der bød på både genåbninger og lukninger igen. Det pressede renseriet, der som mange andre virksomheder, måtte tage imod de coronalån, der kom og det var med til at slå Byens Rens ud af kurs.
– Det var at udskyde tingene, men vi tog imod hjælpepakkerne. Jeg har oplevet, at man tror noget som arbejdsgiver og virksomhed, hvor regeringen sagde, at man holder hånden over virksomhederne. Men når de sagde holder hånden under virksomhederne, så er der flere ting, som man kan reflektere over. Der var rod omkring pakkerne, hvor der var noget med tolkningen og jeg fik først kvitteringen for slutafregningen i december 2022. Der gik halvandet år. Vi fik tæsk i perioden og stod med en energikrise. Jeg kigger hver dag på gasprisen, og hvis man kigger på den historisk, så har den altid været stabilt på en krone. Pludselig smadrede de den op, og der har været dage med 35 kroner. Det var så hård en mavepuster, da det er vores primære kilde til energi. Når man kigger på strømapp’en kan man se den stabile pris i 2018, 2019 og frem, men ser man 2022, så ryger den eksplosivt i vejret. Det kunne vi ikke kapere som virksomhed, fortæller Ricky Kenbjerg.
Vækst i normal tid
En af de ting, der gør, Ricky Kenbjerg har tro på tingene, er en periode i 2022, hvor renseriet lavede penge, da der ikke var nogen former for krise.
– Så vi har en bekræftelse af, at det kan lade sig gøre. Vi har fået en detailkrise nu, hvor folk holder igen, så jeg kunne se, da vi nærmede os december, at vi skulle have en god måned, men det skete ikke, da alle holdt igen. Jeg besluttede derfor at reagere, da vi i slutningen af januar ikke ville kunne betale vores kreditorer. Når man indgiver en egenkonkursbegæring, er det ordentligt i forhold til, hvis andre gør det for en. Vi havde kun 30.000 kroner ude at hænge. Man kunne så spørge, hvem der er blevet snydt, men alle bakker op. Har man ikke opført sig pænt, så får man ikke hjælp, men det er noget andet, hvis man har gjort det på en ordentligt måde. Alle var klar på en version 2,0, så det har været forløbet i det, siger Kenbjerg og fortsætter:
– Jeg sammenligner det med at være kronisk syg, som vi har været i tre år. Det er ikke hårdt at gå på operationsbordet. Jeg vidste, at enten vågnede vi ikke op imorgen ellers kom tingene til at køre igen. Det var mere op til, at det var hårdt. Både Pia (Rickys hustru, red.) og jeg er arbejdende mennesker, men vi har været ramt af stress, tror jeg. Vi ansatte derfor folk til at aflaste os, men jeg har stadig stress i kroppen den dag i dag. Min telefon skal derfor ikke ringe alt for meget, før min puls stiger. Vi har det under kontrol og vi trives, og har haft det fint i ni måneder nu.
Ville bevare de 60 arbejdspladser
Ricky Kenbjerg har specielt i den seneste periode tænkt meget på de 60 ansatte på renseriet. Han ville sørge for, at de stadig har en arbejdsplads.
– Vi har 60 medarbejdere, og det unikke er, at ingen af vores ansatte havde et job, før de fik et her. Jeg ansætter primært folk, der ikke er i job, hvor det har været igennem Jobcentret. Det er 60 mennesker, som vi har skabt en arbejdsplads til, og jeg ville ikke sende dem på “gaden”. Heldigvis er de trænet så godt, at de kunne få et andet job, men der er flere, der ikke taler så godt dansk, seniorer, fleksjobbere og ungarbejdere. Derfor vil det være hårdt at sige farvel til dem, siger Ricky Kenbjerg.
Næsten samtlige faste virksomhedskunder har sagt ja til at fortsætte hos Byens Rens. Ud af 800 faste, har kun en sagt stop.
– De andre har valgt at bakke os op, og det er vi taknemmelige for. Havde eksempelvis TØJeksperten-kæden sagt, at de ikke gider det, så kunne vi lukke og slukke. Omsætningsmæssigt er det minimalt, hvad det har betydet, da folk bare har udskudt det en uge. Da vi tog ordre ind i sidste uge udefra, så er det bare eksploderet, men det har virkelig været hårdt. Det er alt fra nyt CVR-nummer, til en ny bankkonto, til aftale med forsyningsselskab, et brændstofkort, og dankortterminaler. Der er så mange ting, der skal genstartes. Det er ikke bare lige til, når man er helt ny, udtaler Ricky Kenbjerg.
Da Byens Rens slog døren op igen, så var det med både lykønskninger og gavekurve fra kunderne. Og også, da det blev offentliggjort, at Byens Rens havde indgivet en konkursbegæring, var der stor opbakning til virksomheden.
– Reaktionerne var rørerende, og der var en grad af skamfølelse. Folkedomstolen kalder dig enten idiot eller skriver, det er synd. Man bliver dømt inde eller ude, og vi blev dømt inde. Hver kommentar er noget, der varmer, så det var dejligt at mærke opbakningen og det giver os lyst til at give den gas, siger Ricky Kenbjerg.
Selvrefleksion
Et af de helt store spørgsmål er, hvad der gør, at Ricky Kenbjerg og kreditorerne nu tror på Byens Rens skal drive en sund forretning.
– Den gæld vi har været plaget af, har vi slanket, og generelt har vi en slankere virksomhed. Vi har mere normale tilstande nu, og så har vi en aftale med banken, der giver os en afdragsfrihed, så vi kan komme i gang igen. Med det konservative budget vi har lagt, så hænger det sammen. Kommer der en atomkrig, så får vi et problem igen, men forholder det sig i det leje, vi er i nu, og der ikke kommer mærkelige udefrakommende ting, så gør det, at vi tror på det hænger sammen. Der er luft til, at tingene kan blive 40 procent værre end nu, men man skal også lave en selvrefleksion, sige Ricky Kenbjerg og slutter:
– Det kan ikke kun være alle andres skyld. Jeg har også kigget på mig selv. Noget af det jeg skal være bedre til er at styre mine omkostninger, og det har jeg ikke været god nok til. Det skal styres på dagsbasis. Den anden del handler om at øge omsætningen. Jeg skal ud at vækste og dermed sælge. Det har jeg gjort før, så skal jeg hente nogle penge, så kan jeg godt det. Jeg skal tilbage til, hvor det sidst virkede, og det er en sætning, som jeg har taget til mig fra Anders Østergaard fra Monjasa (Ricky Kenbjerg var i sin tid CEO for Monjasa red.). Det virkede sidst, da jeg var, da vi lavede salg. Virksomheden kører som den skal, men vi skal have flere kunder ind. Vi skal være mere digitale, og bruger for meget tid på papirnoter. Vi er i gang med et nyt bookningssystem, som vi ruller ud om tre uger, og en anden ting vi skal er at øge kendskabsgraden. Jeg er ikke god nok til sociale medier, og skal måske ud og kigge på influencere, der kan øge kendskabsgraden.
Kaffenkoppen er tom, men det er vaskemaskinerne og de andre maskiner, der holder Byens Rens kørende ikke. Ricky Kenbjerg er taknemmelig for at kunne holde renseriet kørende, og håber på en fremtid, hvor der ikke kommer udefrakommende faktorer i spil, som det har været tilfældet i de seneste år.