Besætningen fra Visens Skib anduvede Fredericia med fuld musik d.25 juli i det herrens år 2022, en regnvåd dag med frisk vind i håret og i skibenes sejl i Lillebælt, alle der var udendørs denne dag blev blæst igennem.

Det bliver Visens Skib’s allersidste sommertogt, hvor de giver gratis havnekoncerter i den blå time. I en pressemeddelelse fra Visens Skib og Søfartsstyrelsen udtales det: ”Men vi kan ikke nære os for at gøre det bare én gang til, nu hvor der forhåbentlig ikke er coronarestriktioner til at lægge bånd og bind på, og afstand til sommerens glæder”.

Mange var mødt frem i Kanalbyen. Foto: Poul Rand.

Godt det samme for aftenens koncert på Containerbyens scene var et stort folkeligt tilløbsstykke.

En fuld belagt ”trailerpark” ved syrekajen. Kajerne i Gammel Havn var godt belagt med prangende både, og de mange lokale tilskuere fyldte området omkring Containerbyens scene, ja helt ud på vej og kaj. Masser af gråt hår og en enkelt med blåt hår fyldte området.

Gammel Havn. Foto: Poul Rand.

Vejrguder fandt nåde, og før musikkens start tittede solen frem. Der var fornuftigt med læ i containerbyen, en kort opjustering af lyden og de gæve gutter og gutter-inder gik i gang.

Koncerten startede med en kort intro og den gamle melodi, Katinka, som det modne publikum stemte i til. Den medbragte kaffe og de øvrige læskedrikke, blev nydt fra de medbragte festivalstole og hvad der ellers var af borde, bænke og paller, man lige kunne sidde på. Kort sagt dansk sommer når det er bedst til folkefest.

[bsa_pro_ad_space id=32] [bsa_pro_ad_space id=7]

Den lille scene var velegnet til denne type underholdning og det seks M/K store ensemble brugte scene godt. Så når alle ikke var på scenen, sad de øvrige bag og gjorde sig klar.

Foto: Poul Rand.

Imellem sangene blev der krydret med små historier, anekdoter og vittigheder på kryds og tværs af tilværelsen. Især kroppens ældning for personer over 40 år fik en grundig gennemgang, hvilket fik det modne publikum til at grine højlydt. Der var solo optræden, fælles optræden og et miks imellem de 6 M/K’r. Hvad der manglede i den musikalske ”timing” blev så rigeligt opvejet af ægte spilleglæde, humor og personlig udstråling.

Ensemblet bestod, udover de to guitarer, af en violin, en bas som blev spillet på en rund murerbalje monteret med fejekost og snor og yderligere var der en tenorkaffekande tilknyttet. En flot opsætning af utraditionelle instrumenter. Man blev hensat til en mellemting imellem syngepigerne på bakken, gadegøgl og ægte kærlighed til musikken. Egen kompositioner havde flere humoristiske tekster, blandt andet om en om Colorado-bil der drog til Nevada efter guld, og nu kører Lada.

Mere moderne sange blev også fremført, Shu-bi-duas, En glad idiot, Sebastians, Når lyset bryder frem og ikke mindst Østkyst Hustlers, Du får for lidt. En mega lang tekst der flot fremførtes uden kvaler, udover kunstneren lige måtte bede et par på første række om at dæmpe sig lidt. De havde vist glemt høreapparatet, så deres interne samtale blev lidt høj og forstyrrede scenen.

Fra scenen var der både gode harmonier og unison sang, lange gode tekster med publikums deltagelse og historier med masser af humor. Et af de sidste numre var et Tielman Susato værk fra 1551, som Lars Lilholt satte tekst til, med titlen Held og lykke, den fik alle til at synge med.

Foto: Poul Rand.

Visens Skib er skabt af Leni Petersen og Niels Skouby. Det er både en forening og et patenterede varemærke for et underholdende kulturpolitisk fremstød i form af en turné med gratis koncerter af høj kvalitet, som foregår på forskellige havne i de indre danske farvande. Visens Skibs koncerter har til formål at fremme kærligheden til og brugen af vores fælles danske og folkelige vise- og sangskat.

Containerbyen, syrekajens trailerpark og Gammel Havns mange anduvninger viser behovet for dette sted, hvor menig mand, rig som mindre rig, kan hygge sig uformelt med kaffen og en kold. Det er Fredericias nuværende svar på de gamle voldsspil, der på mystisk vis er forsvundet fra byen? Desværre viser kommunens planer, at der ikke er plads til dette folkelige frirum – synd og skam især for pensionisterne og andre gæve fredericianere.

Foto: Poul Rand.

Poul Rand. Musikanmelder Fredericia AVISEN.

[bsa_pro_ad_space id=6]