De seneste ti år er provenuet fra ejendomsskatterne steget med otte milliarder kroner. Hvis energipriserne fortsætter deres himmelflugt, kan vinterens skattebetaling blive en udfordring for mange boligejere.

Det er ikke kun prisen på energi, der har gjort livet dyrere for landets boligejere. Også andre boligudgifter er blevet højere. I 2012 betalte danske boligejere 24,8 milliarder kroner i skat for at eje deres bolig, mens de i 2021 betalte 32,4 milliarder kroner i ejendomsskatter. Det er en stigning på 30 procent, viser en beregning, som ejendomsmæglerkæden Estate har foretaget af tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge Estate er det derfor vigtigt, at man i forbindelse med et boligkøb sætter sig grundigt ind i alle de udgifter, der er forbundet med at eje boligen.

– Mange udgifter ved en bolig kan variere, hvilket eksempelvis omfatter renteniveauet og udgifter til energi og vedligeholdelse. Og flere af disse udgifter har man som boligejer faktisk mulighed for at påvirke, eksempelvis ved at energioptimere sin bolig eller ved at låse sit lån, men ejendomsskatterne har man ikke mulighed for at justere, og ser vi på udviklingen de sidste ti år, er de faktisk steget betydeligt, siger presseansvarlig i Estate, Thomas Hovgaard.

Han mener, at mange boligejere til januar, som er næste betalingstidspunkt for ejendomsskatten, vil kunne komme til at blive udfordret.

– Fortsætter energipriserne med at stige, og bliver det en kold vinter, hvor der skal betales ekstraordinære aconto-rater for energi, vil stigende ejendomsskatter nok virke provokerende på mange boligejere, som allerede kæmper for at få enderne til at mødes, siger Thomas Hovgaard.

Når der kommer en ny regering, bliver det ifølge ham interessant at se, om reformer af boligbeskatning kommer til at være en del af regeringsgrundlaget.

– Boligejerne er en mægtig og betydelig vælgergruppe, hvor man som politiker skal fare med lempe, hvis man har nye, kreative ideer. Samtidig har historien også vist sig, hvor kompliceret det er at lave nye systemer, som både virker og som folk kan forstå, siger Thomas Hovgaard.

Peter Møller. Arkivfoto: AVISEN

Lokal mægler: Der er brug for stabiltet

Peter Møller, der ejer og driver Estate Peter Møller i Fredericia ønsker, at man politisk og samfundsmæssigt får fundet et fodfæste og en stabilitet i markedet. Det er simpelthen en nødvendighed, slår han fast.

– Der er ingen tvivl om, at alle har brug for stabilitet på markedet. Det gælder både, når vi taler om renter og skatter. Generelt så er det, hvad markedet råber efter: stabilitet, så jeg håber, at man politisk og samfundsmæssigt i fællesskab arbejder på at sikre et stabilt boligmarked, så både boligsælgere og boligkørere kan få ro i maven, siger Peter Møller fra Estate Peter Møller.

Beskatningsværdier og ejendomsskatter efter beskatningsgrundlag, område og tid

20122021
Ejendomsskatter i alt (1.000 kr.)Hele landet2482078132432330