I en stort opsat kampagne angriber det amerikanske firma Amazon nu fans over hele verden, der er skuffede over kvaliteten af den nye serie, der streames på Amazons streamingtjeneste netop nu. I Danmark følger DR trop og formidler ukritisk de falske påstande om racisme mod skuespillerne på produktionen.

Det har været en kold dukkert for Amazon, der har brugt over en milliard dollars på at indspille en ny fantasy-serie baseret på den verdensberømte forfatter, Tolkien. Forventningerne, om at serien skulle blive et stort trækplaster til Amazons streamingtjeneste, lader til ikke at være blevet indfriet. Kritikken er haglet ned over den nye serie, “Rings of Power”, hvor anmeldere og kritikere har givet udtryk for, at replikkerne, plottet og skuespillet er dårligt.

Men en falsk påstand om at kritikken kun er udtryk for racisme, har Amazon nu besluttet sig for at gaslighte de mange millioner af fans, der ellers skulle have gjort det til en lukrativ forretning for virksomheden at producere en ny fortolkning af den umådeligt populære filmserie, “Lord of the Rings”, der i 00’erne fik biograferne fyldt til bristepunktet med gæster. På trods af at kritikken af den nye serie for størstedelens vedkommende har handlet om noget helt andet, har Amazon nu påstået, det er racisme. I den nye serie optræder der karakterer, der ikke er hvide. Nogle fans af Tolkien mener ikke, det er i overenstemmelse med den oprindelige historie, og den kritik bruger Amazon nu til at stemple den dårlige omtale som racistisk. I forvejen har man fra starten af blokeret for brugeranmeldelser på Amazon, også på det største filmsite på internettet, imdb.com, forfalsker man lige nu statistikkerne ved kun at tillade positive anmeldelser. Endnu værre er det på Amazons egen streamingtjeneste, hvor man først lukkede helt af for anmeldelser med den begrundelse, at man ikke ville blive “review-bombed”. Sagen er dog den, at man kun kan lave en anmeldelse, hvis man er registreret og betalende kunde med kreditkort. Derfor kan det kun være rigtige mennesker med rigtige meninger, man blokerer. Efter en uge åbnede man så op for anmeldelser. Herefter afviste man så dårlige anmeldelser i hobetal med den begrundelse, at de overtrådte reglerne hos Amazon. Kort sagt har man forfalsket både rating og anmeldelser således, at de ikke repræsenterer seernes egentlige holdning til den nye serie. På en af verdens største internetsider for filmanmeldelser, “Rotten Tomatoes”, var kun 36% af seerne positive. Og på de sociale medier er kritikken også endeløs. En af de allerstørste Twitter-profiler, Elon Musk, skrev en kort bemærkning om seriens wokeness. Også det fik wokeisterne op i det røde felt. Igen med påstanden om at det er racisme.

Lige lidt hjælper gaslighter-kampagnen overfor publikum. Samtidig er efterfølgeren til historiens største streamingsucces, “Game of Thrones”, også blevet castet med “diversitet”, men den får ingen kritik af fans. Dermed er påstanden om, at der er tale om racisme endnu svagere, for hvorfor “overfalder” fans så ikke denne fantasy-serie?

Kampagnen følger en tendens blandt de mest yderligtgående i det amerikanske filmmiljø, der ønsker at sprede et woke-budskab over hele verden. Den tendens er, at påstå at fans er racister, hvis de ikke kan lide de serier og film, man laver. Senest så man det med den nye Star Wars triologi og serien “Obi-Wan Kenobi”, der fik en elendig modtagelse blandt Star Wars fans. Publikum flygter fra disse store franchises, samtidig med at de altså også må finde sig i at blive kaldt racister, fordi de ikke kan lide kvaliteten af produktionerne. Flere af de falske påstande er blevet plantet i medierne, og i Danmark har DR også fulgt trop med en ukritisk formidling af påstanden om racisme blandt fans.

https://www.dr.dk/nyheder/seneste/ringenes-herre-skuespillere-fordoemmer-racistiske-fans-tolkiens-verden-er

Det er et mønster, der har gentaget sig over det meste af verden. Amazon ejer nu også flere mediehuse, herunder Washington Post. Mange fans kæder mediernes ukritiske formidling, af påstandene om de racistiske fans, sammen med interessekonflikter.

I den sidste ende kommer det dog til at koste Amazon og Disney dyrt, for de ellers så loyale fans forlader deres streamingtjenester i hobetal. Specielt den nye serie “Rings of Power”, formår ikke at tiltrække de forventede millioner af nye abonnenter. Allerede ved markedsføringen af den nye serie stødte producenterne seerne væk, fordi de primært brugte den multikulturelle casting som det vigtigste ved den nye serie. Ganske som i den nye Star Wars-trilogi, har man valgt en kvinde i hovedrollen, der mest brillerer ved at hun er maskulin, samtidig med at hun er perfekt og kan klare alt uden nævneværdige problemer. Ganske som hovedpersonen i den nye Star Wars-triologi, der bogstavelig talt kunne flytte bjerge.

Men “Lord of the Rings” er måske verdens største fan-baserede franchise, både via bøger og film, og nu har wokeisterne for alvor lagt sig ud med dem, der i den sidste ende skulle betale for det hele. De er trætte af at se endeløse produktioner med heroriske kvinder, der er klogere og smartere end mænd, samtidig med at mænd fremstilles som åndsfraværende idioter. Hos flere direktører i Hollywood er alarmklokkerne begyndt at ringe. Nye woke-produktioner bliver aflyst. For kunderne vil ikke se på det. Ideen om at proppe tv-serier og film med politiske budskaber falder ganske enkelt i dårlig smag hos publikum. Amazon begyndte produktionen af “The Power of the Rings” på et tidspunkt hvor wokeismen var på sit højeste i Hollywood. Man har brugt en milliard kroner på det, men intet tyder på at de penge nogensinde bliver tjent hjem igen. Satsningen fungerer derfor som en advarsel til alle andre studier om, hvor galt det kan gå, når man angriber sit eget publikum. Den loyale skare af fans har holdt disse franchises i live i årtier og dermed sikret en stabil indtægt til rettighedsindehaverne. Men nu er pengestrømmen stoppet. Værdien af Star Wars, Star Trek og nu også Lord of The Rings, er styrtdykket i takt med wokeisternes nyfortolkning af de klassiske historier. Alt tyder på at “The Power of the Rings” bliver historiens største katastrofe for en Hollywoord-franchise. For også helt almindelige seere vender ryggen til den nye serie, ganske enkelt fordi det er kedeligt at se på. Og skal man tro på internettet og hundredetusinder af kommentarer, så er det endda meget, meget kedeligt.

Men indtil videre udnytter Amazon sin enorme pengekasse og indflydelse til at fortælle offentligheden, at alle elsker serien. Samtidig angriber massivt de fans, der kritiserer den. Dette falske narrativ om onde og racistiske fans bliver spredt i medierne, uden at nogle journalister ulejliger sig med at læse hverken anmeldelser eller gå påstanden nærmere efter i sømmene. For læser man anmeldelserne er de overvejende fokuserede på tempoet, replikkerne, historien, plottet, skuespillernes præstation og afvigelserne fra det oprindelige Tolkien-univers. Altså slet ikke den påståede racisme. Metoden med at bruge racismekortet er blevet meget udbredt i Hollywood. Det skete med recastningen af “Ghostbusters” med kvinder, flere af Marvel-filmene, Star Trek, Star Wars og nu også Lord of The Rings.