I 2023 beslaglagde Toldstyrelsen kontanter og andre likvide midler til en samlet værdi af cirka 33 millioner kroner ved de danske grænser. Dette er andet år i træk, hvor det samlede beløb overstiger 30 millioner kroner.

Beslaglæggelserne er en del af en intensiveret indsats mod hvidvask og illegale pengestrømme, oplyser Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Ifølge skatteminister Rasmus Stoklund er resultaterne en vigtig indikator på en effektiv kontrol:

– De seneste år har Toldstyrelsens fokus på kontanter ført til, at der tilbageholdes meget store mængder kontanter ved de danske grænser. Det ser jeg som en positiv udvikling, fordi tilbageholdelserne kan være med til at stikke en kæp i hjulet på kriminelle foretagender, som fx hvidvask af penge og illegale pengestrømme på tværs af landegrænser. Derfor skal vi holde fast i den gode indsats, og sørge for at vi også fremadrettet har en god og effektiv toldkontrol, siger han.

Fokus på kontanter i kontrolarbejdet

Toldstyrelsens kontrol af kontanter og andre likvide midler, såsom guld og checks, sker med baggrund i EU-regler, der pålægger rejsende at deklarere beløb på 10.000 euro eller derover, når de krydser grænsen. Hvis beløbet ikke angives, kan Toldstyrelsen beslaglægge midlerne. Derudover kan kontrol foretages uanset beløbets størrelse, hvis der er mistanke om kriminelle aktiviteter.

Kontrollerne udføres med både stikprøvekontroller og målrettede aktioner, som inkluderer brug af bagagescannere og pengehunde i lufthavne og ved grænseovergange. Samarbejde mellem danske og europæiske myndigheder bidrager også til at målrette indsatsen.

I 2023 blev flere større beslaglæggelser foretaget, herunder to markante sager i Københavns Lufthavn. Den ene sag omfattede fund af kontanter til en værdi af 727.212 kroner, gemt blandt hverdagsgenstande som kager og børnetøj. I en anden sag blev cirka 1,3 millioner kroner fundet skjult i pakker med tørret kokos og havregryn. Begge sager blev overdraget til politiet.

Bøder og efterforskning

Når tolderne beslaglægger kontanter, bliver sagen ofte overgivet til politiet, som kan pålægge bøder. Disse bøder svarer til 25 procent af det beløb, der overstiger 10.000 euro, dog mindst 5.000 kroner. Hvis den rejsende har gæld til det offentlige, kan Gældsstyrelsen desuden blive involveret.

Siden 2021, hvor reglerne blev skærpet til også at omfatte guld, er mængden af tilbageholdte midler steget markant. Ifølge Toldstyrelsens data blev der tilbageholdt 16 millioner kroner i 2019, 22 millioner i 2021 og hele 38 millioner kroner i 2022. Denne udvikling tilskrives det øgede fokus på at bekæmpe hvidvask og illegale pengestrømme.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her