Et bredt flertal i Folketinget har afsat 19,3 millioner kroner til at forbedre trygheden i nattelivet. Pengene skal blandt andet sikre, at unge – særligt unge kvinder – kan færdes mere trygt, når mørket falder på.

Aftalen er en del af SSA-reserven for 2025-2028 og inkluderer en række konkrete initiativer.

Bekymrende udvikling

I en pressemeddelelse fra Miljø- og Ligestillingsministeriet udtrykker minister for ligestilling, Magnus Heunicke, bekymring over udviklingen.

– Det er bekymrende, at mange unge i stigende grad føler sig utrygge ved at færdes i nattelivet. For utrygheden kan have stor betydning for den enkelte unges trivsel. Derfor sætter vi nu ind med endnu flere indsatser, der skal bidrage til, at ikke mindst færre unge kvinder i fremtiden føler, at de skal være på vagt eller tage en masse forholdsregler for at gå ud om aftenen, udtaler han.

Baggrunden for aftalen er blandt andet tryghedsundersøgelser fra Trygfonden og Justitsministeriet, der peger på, at utrygheden blandt unge, især kvinder, er stigende. Samtidig er frygten for seksuelle overgreb vokset markant.

Fem konkrete initiativer

De 19,3 millioner kroner fordeles over fem år og skal finansiere en række initiativer, der blandt andet inkluderer:

  • Tilskud til Natteravnene og Unge Ravne: Organisationerne får støtte til deres arbejde med at skabe tryghed i nattelivet.
  • Pulje til lokale løsninger: Kommuner og lokale aktører kan søge midler til initiativer, der øger sikkerheden i nattelivet.
  • Oplysning om samtykkeregler: En oplysningspulje målrettet unge skal fremme en sund festkultur.
  • Specialiseret rådgivning om digital stalking: Dansk Stalking Centers rådgivningsenhed videreføres.
  • Styrkelse af Alliancen mod seksuel chikane: Initiativet skal fremme trygge fællesskaber blandt unge.

Støtte til LGBT+ Danmark

Derudover afsætter aftalen midler til LGBT+ Danmark, som fortsat kan tilbyde rådgivning og støtte til LGBT+ personer over hele landet. Magnus Heunicke understreger vigtigheden af indsatsen.

– Alt for mange LGBT+ personer kæmper med mistrivsel, lav livstilfredshed og udsættes for diskrimination. Det vil vi som regering ikke acceptere. Der skal være plads til os alle sammen i det danske samfund, uanset køn eller seksualitet, siger han.

Bred opbakning

Aftalen bakkes op af et bredt politisk flertal bestående af regeringen, Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet. Den har til formål at tage hånd om den stigende utryghed blandt unge og vil ifølge ministeriet blive en del af en kommende national handlingsplan.