Jaka Bov, Ceres Top, Dan Turèll og håndarbejde på promiller – oplev den bramfri aarhusianer Trine Runge Jessen, kendt som “Broderisten”, på Kreative Dage.

Hvis man mener, broderi er noget med at sy billeder af smukke landskaber eller kattekillinger, mens man nyder en kop te, så er det ikke Trine Runge Jessen, man tænker på!
“Broderisten”, som hun kalder sig, vil efter eget udsagn hellere have “fingrene klippet af” end at brodere idylliske scenerier, og det er ikke just Medova, hun har i koppen – for håndarbejde på promiller er klart at foretrække, mener hun. 

På messen Kreative Dage i Fredericia (den sidste weekend i oktober) kan man opleve den underholdende og ukonventionelle østjyde på scenen både fredag og søndag eftermiddag, lige som “Broderisten” er med som udstiller på messen.

Trine Runge Jessens rebelske tilgang blev “berømt” efter et TV 2 Østjylland-indslag tidligere i år, der gik viralt, hvor hun broderer, bander og svovler og drikker øl (aarhusianske Ceres Top naturligvis). 
Netop bandeord og kraftudtryk er noget af det, hun gerne broderer, og her kan nybegyndere også stige på og brodere ord som “Fuck” eller “Pis” – eventuelt med en yndig ramme omkring, hvis man er lidt mere øvet, som Trine Runge Jessen bemærker.

“Prøliåhørher” og blomsterranker
Selv har hun broderet de mest mærkelige og skæve motiver, herunder Jaka Bov, Jaka Tarteletfyld, pølsemix, hendes idol Dan Turèll, Sofie Linde og et Sex Pistols-albumcover med hele 40.000 sting.
I hendes webshop kan man blandt andet finde broderikits med Aarhus-lingo; “Prøliåhørher” og “Træls”, begge flankeret af smukke blomsterranker, et bogmærke med teksten “Fuck af, jeg læser” og meget andet.

Under corona-nedlukningen kunne Broderisten ikke komme på sit stamværtshus i Aarhus, så hun arrangerede naturligvis “Brodega”, hvor hun sad hjemme og broderede og drak bajere, mens alle kunne følge med live på Facebook og drikke/brodere med hjemme hos sig selv.

Trine Runge Jessen, som er uddannet tekstildesigner fra Designskolen Kolding, vil i Fredericia fortælle om sin vej ind i broderiet og om sin skæve tilgang til håndarbejde. Hun vil også præsentere sin nye bog “Broderistens Badass Broderier”, der udkommer primo september.

Hovedbudskabet fra den brambri østjyde er, at man skal brodere noget, der betyder noget for en, for det er immervæk mange timer, man tilbringer i selskab med broderiet, påpeger hun.
– Men der er jo ikke nogen, der siger, at fordi jeg broderer mærkelige ting, så skal alle begynde på det. Hvis man nu er helt tosset med at brodere Lars Lilholt, så skal man endelig bare gå i gang med det, siger Broderisten til TV 2 Østjylland.

På Kreative Dage, som er Nordens største kreative messe, bliver der flere end 80 indslag fordelt på fire scener. Man kan se hele programmet på www.kreativedage.dk, hvorfra billetsalget til messen også netop er åbnet.